Toegankelijkheid

Skip to main content

Koning Bolo (1977)

Koning BoloNa jarenlang verhalen te hebben geschreven voor Pipo de Clown bedacht Wim Meuldijk een nieuwe serie, die zich afspeelt rond koning Bolo uit het land Minisolo. Dit koninkrijk is zo klein dat alle beroepen slechts door één persoon worden uitgeoefend. Is deze ziek, dan moet de koning volgens de wet diens plaats innemen. Hierdoor komt koning Bolo vaak in hachelijke situaties terecht. Als de sluwe graaf Aksan Sierkonflex en zijn zuster Philomien uit het naburige land Bulketanië op bezoek komen willen die in het enige restaurant eten. Maar dan blijken zowel de kok als de ober ziek te zijn. Koning Bolo moet beiden vervangen, maar krijgt gelukkig hulp van zijn hofhouding.

Koning BoloDaarnaast heeft de koning ook nog heel wat te stellen met zijn familie. Zijn dochter prinses Rozelle verplaatst zich bij voorkeur per bromfiets en wil niet dat haar vader een prins voor haar uitzoekt om mee te trouwen. De zus van koning Bolo, petemoei Mieremeut, kent alle regels en wetten uit haar hoofd. Ze bemoeit zich daarom overal mee en wil van Minisolo een groot land maken. En of dat nog niet genoeg is wil lakei Ieps dat koning Bolo beter op zijn gewicht let en iets aan zijn dikke buik doet. Hij huurt zelfs een sportleraar in, Simon Soepel. Maar smulpaap koning Bolo gaat liever naar kok Drabbel, op zoek naar een vorstelijk gerecht.

De opnames voor deze serie, de eerste jeugdserie van de TROS, vonden al plaats in 1975. Kasteel Zuylen in Oud-Zuylen stond model voor het paleis van koning Bolo.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
12

Uitgezonden door
TROS (28 januari - 16 september 1977 / 2 juli - 10 september 1980 / 18 mei - 22 juni 1990)

Alternatieve titel
Koning Bolo uit Minisolo

Scenario
Wim Meuldijk

Regie
Kitty Knappert
Hank Onrust

Producenten
Jannetje Strengers
Tia van Damme

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 18 oktober 2015

© TROS

TROS, Jaren 90, Jaren 70, 1977, Piet Römer, Henk Molenberg