Toegankelijkheid

Skip to main content

Kon hesi baka - Kom gauw terug (1977-1978)

Kon hesi baka - Kom gauw terugDeze jeugdserie, naar het gelijknamige jeugdboek dat in 1977 de Gouden Griffel won, gaat over het leven in Suriname voor de onafhankelijkheid in 1975. Henk Barnard bewerkte zijn eigen boek tot scenario en voerde ook de regie. Het verhaal gaat over Georgien en Herwin Kraal, twee Surinaamse kinderen. Hun moeder woont en werkt in Nederland, om geld te verdienen voor hun overtocht. Tot die tijd logeert Herwin bij de buren in Paramaribo en Georgien op het platteland bij hun oom Albert. Daar gebeuren vreemde dingen. De bittere cassaveplant gaat dood, tante Lucy wordt ziek en niemand weet wat ze mankeert.

Kon hesi baka - Kom gauw terugVolgens Maryleen, de vriendin van Georgien, zou het wel eens 'wisi' kunnen zijn: tovenarij. De vriendinnen besluiten de raad te vragen van een Loekoeman, een soort waarzegger. Die zegt dat ze iets roods moeten zoeken bij de cassave. Inmiddels heeft Georgien een brief van haar moeder gekregen. Ze kan met Herwin naar Nederland komen. Maar zolang tante Lucy ziek is, wil ze niet weg. Dan vinden Georgien en Maryleen inderdaad iets roods: een wisiflesje. Het blijkt dat de handelaar die de groenten koopt het wisiflesje op de plantage had gegooid nadat hij ruzie had gemaakt met oom Albert.

Kon hesi baka - Kom gauw terugGeorgien gooit het flesje in de auto van de groentehandelaar kapot en tante Lucy is op slag weer beter. Nu kan Georgien zich eindelijk voorbereiden op de reis naar Nederland. Na een lange reis arriveren Georgien en Herwin op Schiphol. Ze gaan bij vrienden van hun moeder wonen, tante Mavis en oom Henry. Ook maken ze kennis met hun nieuwe school in Amsterdam en ervaren wat discriminatie is. Het is voor hen heel erg wennen in Nederland. Alles lijkt anders: de huidskleur van de mensen, het klimaat en de gewoonten. Georgien wil graag verpleegster worden en dan terugkeren naar Suriname om mee te helpen het land op te bouwen.

In 1980 werd de serie, het eerste door de IKON gemaakte jeugddrama, opnieuw gemonteerd en nu uitgezonden in vier delen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
8

Uitgezonden door
IKON (14 december 1977 - 1 februari 1978 / 20 februari - 12 maart 1980)

Alternatieve titel
Kon hesi baka - een verhaal over Surinamers vóór de onafhankelijkheid

Scenario
Inez Lievaart
Henk Barnard
 
Muziek
Ronald Snijders

Liedjes
Armand Baag

Regie
Henk Barnard

Productie
Frank Zichem

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 17 oktober 2015

© IKON

Jaren 80, Jaren 70, 1977, IKON