Toegankelijkheid

Skip to main content

Klokhuis, Het (vanaf 1988)

Het KlokhuisNaast Nederland 1 en 2 ging op 4 april 1988 een derde zender van start, Nederland 3, speciaal bedoeld voor programma’s over cultuur, sport en informatieve uitzendingen. Omdat ook Sesamstraat naar Nederland 3 verhuisde wilde Ben Klokman, de toenmalige chef jeugdprogramma's bij de publieke omroep, graag nog een dagelijkse uitzending voor oudere kinderen. Een paar maanden eerder was Het Klokhuis van start gegaan, een keer per week op zondagavond. Van dit educatieve jeugdprogramma duurde iedere aflevering 15 minuten en paste precies bij de doelstelling van de zender.

Het KlokhuisDe opzet van een aflevering is in de meer dan 30 jaar dat het programma inmiddels bestaat niet veranderd. Wekelijks worden er vijf afleveringen uitgezonden waarbij één onderwerp centraal staat. De thema's variëren van spanning (in de eerste uitzending) tot egels, van kinderboeken schrijven tot energiebesparing en van Anne Frank tot Google. De presentatoren gaan vaak op pad om meer te weten te komen over een onderwerp. Hun reportages worden afgewisseld met korte sketches, gespeeld door een vaste groep acteurs. Sommige personages keerden regelmatig terug, zoals de kwebbelende dames To en Ta (Aart Staartjes en Joost Prinsen).

Het KlokhuisZij deden al mee de eerste aflevering, net als professor Fetze Alsvanouds (Aart Staartjes) van de Universiteit van Harderwijk. Ook de vieze kok (Gijs de Lange), de spilzieke Yvette de Vriesch ('met-sch', Loes Luca), het verwende prinsesje Petronella (Tjitske Reidinga) en de marktkoopvrouwen (Wieteke van Dort en Loes Luca) waren meer dan eens te zien. In 1990 dreigde in verband met bezuinigingen Het Klokhuis van de buis te verdwijnen, ondanks dat het programma populair was en al veel prijzen had gewonnen. Nina de Waal, een 11-jarige kijkster, begon een handtekeningenactie via de Achterwerkpagina van de VPRO Gids.

Het KlokhuisNadat er meer dan 30.000 handtekeningen waren verzameld besloot de NOS toch door te gaan. Als dank voor haar actie kreeg Nina een beker van de programmamakers waarop staat dat zij ereburger is van Het Klokhuis. Aan eindredacteur Loes Wormmeester vroeg NRC Handelsblad in 2013, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan, of zij het succes kon verklaren: “Het Klokhuis is zo'n succes omdat het het enige programma is dat iets durft uit te leggen”, aldus Wormmeester, “het is een algemene aanname dat uitleggen saai is, dat kinderen alleen amusement willen. Maar dat is gewoon niet waar. Er is behoefte aan een vrolijke manier van leren over de wereld”.

De bekende begintune, gecomponeerd door Harry Bannink, is al die jaren dezelfde gebleven. In de beginjaren werd de tune gezongen, tegenwoordig wordt een instrumentale versie gebruikt die iets sneller is dan de oorspronkelijke tune.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
NOS/NPS/NTR (vanaf 3 januari 1988)

Teksten
Fetze Pijlman
Willem Wilmink
Ries Moonen
Ted van Lieshout
Jan Riem
Hans Dorrestijn
Niek Barendsen
Jurrian van Dongen
Karel Eykman
Pascal Griffioen
Martijn Hillenius
Frank Houtappels
Michiel Hoving
Dirk Nielandt
Peter Sterk
Fedor van Rossem

Muziek
Harry Bannink
Henny Vrienten
Rutger de Bekker
Axel Lukkien
Peter van de Witte
David Middelhoff

Begintune gezongen door
Gerda Havertong

Regie
Aart Staartjes
Joost Prinsen
Eric Blom
Jeanine van Gool
Leo Onderwater
Leo van der Groot
Puck de Leeuw
Richard Vierbergen
Rita Goossens
Rob van Trier
Roland Postma
Walter Goverde
Katarina Rejger
Gisèlla Mallant
Niek Barendsen
Barbara Bredero
Albert Jan van Rees
Vincent Schuurman
Ruud Schuurman
Marcel de Vré
Michiel ten Horn
Peter Sterk
Fedor van Rossem
Anne de Clercq
Bobby Boermans
Martijn Hullegie
Simon Groen
David Groen  

Eindredactie
Piet Geelhoed
Loes Wormmeester
Niek Barendsen
Jurrian van Dongen

 


Met dank aan Ted Kerkjes voor de scans van de twee laatste boeken

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 6 december 2023

© NOS/NPS/NTR

NPS, NTR, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 10, 1988, NOS, Jaren 20, Aart Staartjes, Joost Prinsen, Wieteke van Dort, Harry Bannink