Toegankelijkheid

Skip to main content

Jody en het Hertejong (1988-1989)

Jody en het Hertejong

In het Florida van de jaren '30 woont de 12-jarige Jody Baxter samen met zijn ouders en de hond Amadeus op een boerderij aan de rand van een bos. Jody is vaak in het bos te vinden waar tot zijn plezier veel dieren wonen, al zouden zijn ouders willen dat hij wat vaker meehielp op de boerderij. Ook Jody's beste vriend Joep, die op een nabij gelegen boerderij woont, houdt veel van dieren. Hij houdt konijnen en wasberen als huisdier. Joep droomt ervan te kunnen vliegen, maar een sprong van de schuur met zelfgemaakte vleugels levert hem een hoop kneuzingen op. Door het bos stroomt een beekje waar Jody een klein watermolentje heeft gemaakt.

Jody en het hertejongHij gaat vaak naar deze plek toe en op een dag komt hij er een hertejong tegen dat niet schrikt maar nieuwsgierig blijft staan. Jody weet het vertrouwen van het jonge dier te winnen. In het bos wonen ook gevaarlijke dieren, zoals wolven en een reusachtige beer die het keer op keer heeft voorzien op het vee van de familie Baxter. Jody’s vader heeft geen geld om een geweer te kopen en wordt tijdens de jacht op de beer gebeten door een ratelslang. Hij ziet zich gedwongen om een hinde te doden want alleen met een de lever van een hert kan het gif uit de wond worden onttrokken. Het hert blijkt de moeder te zijn van het hertenjong dat nu moederloos is.

Jody en het hertejongJody weet zijn ouders ervan te overtuigen dat hij het jonge hertje mag houden als huisdier en noemt het diertje Vlekkie. Zijn moeder ziet er niets in om nog een mond te moeten voeden terwijl het gezin het zelf al moeilijk genoeg heeft. Intussen zijn Jody en Joep oud genoeg om naar school te gaan. Vlekkie blijft achter en zal voor veel problemen zorgen als het hertje het voorzien heeft op de gewassen van de familie Baxter. Deze Japanse tekenfilm is gebaseerd op het boek 'The yearling' van de Amerikaanse schrijfster Marjorie Kinnan Rawlings. Dit boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1938 en is met name in Amerika uitgegroeid tot een klassieker.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
52 (50 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
EO (10 maart 1988 - 7 juni 1989 / 8 december 1993 - 8 februari 1995 / 4 september 1997 - 23 juli 1998)

Originele/alternatieve titel
Kojika monogatari
Jody en het hertenjong

Creatie
Marjorie Kinnan Rawlings (boek "The yearling")

Scenario
Shun-ichi Yukimuro

Ontwerp personages
Jun'ichi Seki

Muziek
Koichi Sugiyama

Begintune gezongen door
Patty Paff

Regie
Masaaki Ôsumi

Nederlandse dialogen
Tony Dirne
Rob Dirne
Mario de Vries

Nederlandse stemmenregie
Tony Dirne

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 10 maart 2014

© MK Company/Just Entertainment

Jaren 80, Jaren 90, 1988, EO, Jody Pijper, Beatrijs Sluijter