Toegankelijkheid

Skip to main content

Jack Holborn (1984)

Jack HolbornNa het succes van Silas werd hoofdrolspeler Patrick Bach een jaar later opnieuw gevraagd voor een avonturenserie rond een weesjongen. Aanvankelijk zei hij nee, maar uiteindelijk liet hij zich toch overhalen om de titelrol te spelen in Jack Holborn. Het werden geen gemakkelijke opnamen voor hem, want hij was constant zeeziek, had overal blauwe plekken en liep een voedselvergiftiging op. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Leon Garfield uit 1964 speelt het verhaal zich af aan het einde van de 18de eeuw. De 14-jarige Jack Holborn werd als baby te vondeling gelegd op de trappen van de Holbornkerk in Londen.

Jack HolbornOm zijn arm droeg hij een leren bandje met daarop de naam Jack, en zo kreeg hij zijn naam. Omdat hij niet in een pleeggezin wil wonen probeert Jack werk te krijgen op een zeilschip. Hij monstert aan op de Charming Molly van kapitein Sharingham. Het wordt hem direct duidelijk dat de kapitein meer van Jacks afkomst weet omdat hij het leren bandje herkent, maar Sharingham wil niets vertellen. De tweelingbroer van de kapitein is rechter, maar behalve hun uiterlijk hebben ze niets met elkaar gemeen. Rechter Sharingham kan het slecht met zijn broer vinden omdat de kapitein zich bezighoudt met piraterij en voorkomt daarom dat Jack mee op reis gaat.

Jack wil er alles aan doen om erachter te komen wie zijn ouders waren en verstopt zich op het schip. Wanneer hij een ham probeert te stelen wordt hij ontdekt, maar het schip is dan al op weg naar Afrika. De piraten zijn op schattenjacht en Jack heeft weinig keus dan zich aan te passen. Zal hij ooit de waarheid over zijn afkomst van kapitein Sharingham te horen krijgen?
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
6

Uitgezonden door
AVRO (7 juni - 12 juli 1984)

Alternatieve titel
Jack Holborn - piraterij & schattenjacht (dvd-release)

Creatie
Leon Garfield (boek "Jack Holborn")

Scenario
Justus Pfaue
Sigi Rothemund

Muziek
Christian Bruhn

Regie
Sigi Rothemund

Producenten
Bernd Burgemeister
Dieter Graber

 


Publicatiedatum: 4 april 2005
Laatste aanvulling: 22 juli 2013

© ZDF

AVRO, Jaren 80, 1984