Toegankelijkheid

Skip to main content

Inspector Gadget (1984-1986)

Inspector GadgetInspector Gadget is op het eerste gezicht een geheim agent zoals er zo velen zijn: opvallend onopvallend met een grijze regenjas en bijpassende hoed. Maar deze tekenfilmheld uit de jaren '80 bezat nog veel meer. Nadat hij ooit over een bananenschil was uitgegleden werd hij weer opgelapt en zijn er enkele instrumentjes ('gadgets') toegevoegd om de misdaadbestrijding te vereenvoudigen. De gadgets lopen uiteen van helicopterwieken die hem kunnen laten vliegen tot camera's, rolschaatsen en waterkanons. Het enige wat hij hoeft te doen is 'go gadget' roepen, om daar vervolgens de naam van de gadget die hij nodig heeft aan vast te plakken.

Inspector Gadgets grootste vijand is dr. Claw, die werkzaam is voor de organisatie MAD. Vanuit zijn computerkamer houdt hij Gadget in de gaten, en voorziet hij zijn handlangers van uit te voeren opdrachten. Niemand heeft ooit zijn gezicht gezien, behalve zijn gemene kat Mad Cat die de hele dag op het bureau ligt te slapen. Hij wordt pas wakker wanneer Claw in woede uitbarst omdat Gadget hem weer eens ontkomen is. Gelukkig staat Gadget niet alleen in zijn strijd tegen dr. Claw. Zijn nichtje Penny en haar hond Brain staan hem iedere aflevering weer terzijde, en dat is maar goed ook want keer op keer blijkt Gadget een onhandige stuntelaar te zijn.

Van deze serie zijn diverse vervolgen gemaakt waaronder een kerstspecial in 1992, een live action speelfilm in 1999 met Matthew Broderick in de titelrol en de televisieserie Gadget & the Gadgetinis. Deze reeks is in Nederland uitgezonden door Fox Kids/Jetix. 
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
86 + 1 special

Uitgezonden door
Sky Channel (30 september 1984 - 12 januari 1986)
Kindernet (29 augustus 1992 - 11 oktober 1995)

Creatie
Bruno Bianchi
Andy Heyward
Jean Chalopin

Scenario
Peter Sauder
Bruno Bianchi
Eleanor Burian-Mohr
Jean Chalopin
Jack Hanrahan
Andy Heyward
 
Muziek
Shuki Levy
Haim Saban

Regie
Bruno Bianchi

Producenten
Jean Chalopin 
Andy Heyward
Tetsuo Katayama
Diana Dru Botsford

 


Bijdrage: Willem Bas

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 december 2023

© DiC Entertainment

Jaren 80, Jaren 90, 1984, Kindernet, Sky Channel