Toegankelijkheid

Skip to main content

Inde Soete Suikerbol (1973-1974)

Inde Soete SuikerbolDe verhalen over bakkerij 'Inde Soete Suikerbol' begon als krantenstrip in De Standaard in 1935. Vanaf 1936 verscheen deze serie in boekvorm waarvan er zeven delen zijn uitgebracht. De verhalen werden geschreven door W.G. van de Hulst. Zijn oudste zoon, de toen 14-jarige Willem G. van de Hulst Jr., maakt de illustraties. De strip werd in de jaren '40 al bewerkt tot hoorspel en in 1950 tot een toneelspel. Voor de televisieserie werden de originele tekeningen van het eerste boek door de tekenaar zelf opnieuw gemaakt. Deze tekeningen hadden meer kleur en details, zodat ze geschikter waren om op televisie te vertonen.

Inde Soete SuikerbolBij de illustraties werd het verhaal verteld van de dikke suikerbakker, zijn norse vrouw en de ondeugende bakkersknecht Louw. De bakkerij staat in een dorpje dat tussen twee koninkrijken ligt, het rijk van de Noordelingen en het rijk van de Zuiderlingen. In de eerste aflevering krijgt de bakker de opdracht om 100 suikerbollen voor de koning te maken. De bakker houdt wel een geintje. Hij wil een grap uithalen met Louw door een dennenappel te verstoppen in een extra grote suikerbol. Helaas voor hem neemt door een samenloop van omstandigheden niet Louw, maar de koning een hap uit de suikerbol...

Bij de eerste uitzending waren er 25 afleveringen te zien van 5 minuten. Voor de herhalingen werden deze samengevoegd tot 6 delen van 20 minuten. Tegelijk met de serie verscheen ook een nieuwe editie van het boek met meer dan 100 plaatjes die uitgeknipt en ingeplakt moesten worden. In 2004 werd het opnieuw uitgegeven ter gelegenheid van 150 jaar uitgeverij Callenbach, met plakplaatjes. In 1994 is het verhaal bewerkt tot jeugdmusical, waarbij voor het affiche een originele illustratie van Willem G. van der Hulst Jr. werd gebruikt.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
25

Uitgezonden door
NCRV (11 september 1973 - 25 februari 1974 / 4 januari - 15 maart 1975 / 9 juli - 30 augustus 1980)

Alternatieve titel
In den Soeten Suykerbol

Creatie
W.G. van de Hulst (krantenstrip "Inde Soete Suikerbol")

Tekeningen
Willem G. van de Hulst Jr.

Muziek
Robert van der Linden
Tony Dirne

Liedjes gezongen door
Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Bewerking en regie
Ruud Keers

Producent
Tony Dirne

 


Met dank aan Siem Leeuwwenkamp voor de gouaches.

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 23 december 2023

© NCRV/W.G. van de Hulst

NCRV, Jaren 80, Jaren 70, 1973