Toegankelijkheid

Skip to main content

Hulk, De (1979-1983)

De HulkDe stripverhalen over superhelden van de Amerikaanse uitgeverij Marvel zijn regelmatig bewerkt tot (teken)film of televisieserie, zoals X-Men, Spider-Man en Daredevil. Ook de Hulk is van oorsprong een stripfiguur, waarvan het eerste verhaal in 1962 werd gepubliceerd. Het succes van de strip leidde vier jaar later tot een 13-delige tekenfilmserie, maar het grote publiek leerde het groene monster pas goed kennen dankzij deze serie die eind jaren '70 van start ging. Dr. David Banner is een wetenschapper die onderzoek doet naar de fysieke kracht van de mens. Tijdens een experiment in het laboratorium wordt hij per ongeluk geraakt door gammastralen.

De HulkOp het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand, maar al snel blijkt dat wanneer de anders zo vriendelijke man zich boos maakt hij uit zijn kleren scheurt en verandert in een groene reus: de Hulk. David heeft zijn transformatie niet zelf in de hand. Achteraf kan hij zich ook niets herinneren van wat hij gedaan heeft. Meestal weet hij als Hulk misdaden te voorkomen en schurken uit te schakelen. Toch is hij op de vlucht want al snel wordt hij van twee moorden verdacht die hij niet gepleegd heeft. Liftend door heel het land probeert hij een geneesmiddel te vinden die het beest in hemzelf kan stoppen.

De HulkOndanks dat hij zijn eigen dood in scène heeft gezet wordt David gevolgd door de journalist Jack McGee. Hij is degene die David van de moorden beschuldigd, en hij wil graag een nieuwe primeur voor zijn krant. Gelukkig voor David komt Jack altijd net te laat. Het succes van de serie resulteerde in een nieuwe tekenfilmserie en in Nederland was, in de Kinderbios, de tekenfilmserie uit 1966 te zien. In de jaren '80 werden nog eens drie vervolgfilms gemaakt, maar door het overlijden van hoofdrolspeler Bill Bixby in 1993 kwam er een definitief einde aan de reeks. In 2003 en 2008 keerde de Hulk terug, dit keer in de bioscoop.

Het groene monster was nu computergeanimeerd, maar de 'oude' Hulk Lou Ferrigno is in beide films even te zien als hoofd van de bewaking. Door zijn lengte en enorme spieren gaf men destijds de voorkeur aan deze voormalige Mister Universe boven de iets kleinere Arnold Schwarzenegger, die ook auditie deed.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
83

Uitgezonden door
TROS (27 september 1979 - 9 september 1983)
Sky Channel (11 februari 1988 - 15 oktober 1989)
SBS6 (1 september 2006 - 31 maart 2007)

Originele titel
The incredible Hulk

Creatie
Stan Lee
Jack Kirby

Muziek
Joe Harnell
Charles R. Casey
Jack Hayes
Ira Hearshen

Producenten
Chuck Bowman
Alan Cassidy
Nicholas Corea
Jill Donner
Jeff Freilich
Karen Harris
James G. Hirsch
Kenneth Johnson
James D. Parriott
Robert Bennett Steinhauer

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 16 mei 2021

© Universal

SBS6, TROS, Jaren 80, Jaren 00, 1979, Jaren 70, Sky Channel