Toegankelijkheid

Skip to main content

G.I. Joe (1988-1990)

G.I. JoeDavid Breger werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevraagd een stripverhaal te maken voor het Amerikaanse militaire tijdschrift "Yank, the Army Weekly". Hij bedacht de avonturen van een Amerikaanse soldaat met de naam G.I. Joe, waarbij de afkorting G.I. staat voor Government Issue. De eerste aflevering verscheen op 17 juni 1942. De naam G.I. Joe raakte al snel ingeburgerd en werd een synoniem voor iedere Amerikaanse solaat. Filmmaatschappij United Artists bracht in 1945 een film uit met de titel 'The story of G.I. Joe', over Amerikaanse soldaten in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

G.I. JoeIn de film komt geen personage voor met de naam Joe, en de Nederlandse titel luidde dan ook 'Het verhaal van de soldaat'. Na de strips en de film kon ook een actiefiguur van deze stripheld niet uitblijven en in 1964 bracht speelgoedproducent Hasbro deze op de markt. De naam ‘doll’ (pop) werd zorgvuldig vermeden omdat dit te meisjesachtig klinkt. Niet lang daarna volgde een hele speelgoedlijn van deze Amerikaanse held. In 1982 werd een nieuwe reeks actiefiguren uitgebracht die kleiner waren dan de originele versie. Om de nieuwe speelgoedlijn te promoten werd een tekenfilmserie gemaakt door Sunbow Productions.

G.I. JoeDe eerste vijf delen werden in 1983 als miniserie uitgezonden en een jaar later volgden nog vijf afleveringen. Beide reeksen vertellen een afgerond verhaal, waarna in 1985 en 1986 twee complete seizoenen werden uitgebracht. In de tekenfilm bestaat G.I. Joe uit een team soldaten, vaak met hun eigen specialiteit, waarbij Duke en Flint het meest in het oog springen. Onder leiding van generaal Hawk verijdelt G.I. Joe de plannen van Cobra, een terroristische organisatie die onder gezag staat van de onbekwame Cobra Commander. Zijn plannen mislukken keer op keer en zijn leger, bestaande uit Vipers en Troopers, zijn zo teleurgesteld dat ze Serpentor tot hun nieuwe leider maken.

G.I. JoeTeam G.I. Joe blijkt echter iedere keer sterker te zijn. Cobra werd bedacht door Archie Goodwin, striptekenaar bij Marvel Comics, voor een nieuwe reeks verhalen. Ondanks aanvankelijke twijfels bij Hasbro bleken ook de actiefiguren die de leden van Cobra voorstellen populair speelgoed. De serie werd afgesloten met een speelfilm, ‘G.I. Joe: The movie’. Omdat de speelfilmversies van twee andere tekenfilmseries, Transformers en My Little Pony, weinig bezoekers naar de bioscoop hadden getrokken werd de film alleen op televisie uitgezonden en tijdens herhalingen ook in vijf afleveringen.

In 1989 nam animatiestudio DIC de verdere avonturen van G.I. Joe voor haar rekening, maar hield de ondertitel 'A real American hero'. Sindsdien hebben ook andere maatschappijen met wisselend succes G.I. Joe-tekenfilmseries uitgebracht. Om verwarring te voorkomen werden deze nieuwe reeksen voorzien van een eigen ondertitel: 'Extreme' (Graz Entertainment, 1995), 'Sigma 6' (Gonzo, 2005), 'Resolute' (Titmouse, 2009) en 'Renegades' (Darby Pop, 2010). Ook zijn er diverse bioscoopfilms uitgebracht, zowel geanimeerd als met acteurs.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
95 + 1 televisiefilm

Uitgezonden door
Veronica (6 april 1988 - 21 juli 1990)
Super Channel (21 januari - 29 juli 1989)
RTL 4 (29 augustus 1992 - 19 maart 1994, als onderdeel van Telekids)

Originele titel
G.I. Joe - A real American hero

Muziek
Johnny Douglas
Ford Kinder
Spencer Michlin
Robert J. Walsh

Openingstekst gesproken door
Jackson Beck

Regie
Dan Thompson
John Gibbs
Terry Lennon
Ray Lee

 


Met dank aan Ouroboros

Publicatiedatum: 5 maart 2006
Laatste aanvulling: 18 augustus 2012

© Sunbow Productions/Marvel Productions/Hasbro

RTL 4, Super Channel, Veronica, Jaren 80, Jaren 90, 1988