Toegankelijkheid

Skip to main content

Geheim van Vredenhof, Het (1983)

Het Geheim van VredenhofIn de duinen van het waddeneiland Schiermonnikoog bevindt zich het kerkhof Vredenhof. Hier werden sinds ca. 1800 de naamloze drenkelingen begraven die gedurende vele eeuwen aanspoelden, nadat begraven in de duinen werd verboden. Toen het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet werd door de Duitsers werd Vredenhof tevens gebruikt als begraafplaats voor de vele gesneuvelde soldaten die aanspoelden. Begin jaren '80 besloot journalist Wibo van de Linde een jeugddrama te schrijven rond dit bijzondere drenkelingenkerkhof. Hij bedacht het verhaal over Heleen en haar broer Jelle uit Assen die een zeiltocht over de Wadden maken.

Het Geheim van VredenhofZij willen het eiland Schiermonnikoog aandoen om daar onderzoek te doen naar de overbevolking van de zilvermeeuwen, die uit pure honger de jongen van de bergeenden uitroeien. Daarnaast willen zij ook een bezoek brengen aan Vredenhof. In de duinen komen zij in aanvaring met jachtopziener Kees van der Wal, die hen beveelt op te krassen. Jelle en Heleen besluiten het gebied te verlaten en keren terug naar de boot. 's Avonds wordt echter duidelijk dat een en ander niet pluis is. Zij zien twee smokkelaars die iets in hun schild voeren. Als hun boot blijkt te zijn losgesneden verdenken Jelle en Heleen direct de jachtopziener.

Het Geheim van VredenhofPolitieagent Ron Knoop blijkt niet geïnteresseerd in hun verhaal en vaste-eilander Han Smit tracht het tweetal zelfs van het eiland af te krijgen. Wanneer Jelle en Heleen zelf op onderzoek uitgaan vinden zij Van der Wal vastgebonden in zijn huis. Ze blijken zich te hebben vergist in de opziener. De corrupte agent Knoop en zijn kameraad Hans Smid blijken de werkelijke misdadigers te zijn, op zoek naar een goudschat die de adjudant van nazi-minister Joseph Göbbels aan het einde van de oorlog op Vredenhof verborgen zou hebben. Er volgt een gevaarlijke strijd tussen broer en zus en de twee smokkelaars.

Het Geheim van VredenhofJelle en Heleen ontsnappen aan de dood wanneer zij bijna verdrinken bij de opkomende vloed. Zij krijgen echter steeds meer hulp van andere eilanders en een vriend, Jantje Brandts. Uiteindelijk kunnen Knoop en Smit na een lange strijd worden ingerekend. Het bijzondere aan deze serie is dat alle rollen vertolkt worden door amateurs afkomstig van Schiermonnikoog, waaronder de hoofdonderwijzer als agent Knoop, de VVV-voorzitter als Hans Smid en de burgemeester als zichzelf. In 1983 verscheen het verhaal ook in boekvorm en het jaar daarop is van de serie een film gemaakt. Producent Jan Fischer was zo van het eiland gecharmeerd dat hij er een hotel heeft gekocht.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
5

Uitgezonden door
TROS (24 mei - 21 juni 1983 / 24 augustus 1984, als speelfilm / 5 juni - 3 juli 1987 / 17 juni - 21 juni 2002)

Scenario
Wibo van de Linde

Begin- en eindtune uitgevoerd door
Earth and Fire ("Where were you")

Regie
Wibo van de Linde

Producent
Jan Fischer

 


Bijdrage: Willem Bas

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 17 oktober 2017

© TROS

TROS, Jaren 80, Jaren 00, 1983