Toegankelijkheid

Skip to main content

Flipper (1965-1967)

FlipperDolfijn Flipper was voor het eerst te zien in de gelijknamige speelfilm uit 1963. Hierin komt visser Porter Ricks in conflict met zijn zoon Sandy die een gewonde dolfijn verzorgt, terwijl zijn vader een hekel heeft aan dolfijnen omdat ze alle vis opeten. De film was een succes en nog geen jaar later was het vervolg ‘Flipper’s new adventure’ in de Amerikaanse bioscopen te zien, waarin Sandy en Flipper een ontvoerd Brits gezin te hulp schieten. Een paar maanden later ging de televisieserie van start waarvoor de gezinssituatie werd aangepast. Porter Ricks was nu weduwnaar en hoofdopzichter in het natuurreservaat Coral Key Park and Marine Preserve in het zuiden van Florida.

FlipperPorter werd gespeeld door Brian Kelly die dat ook had gedaan in de tweede film. Luke Halpin was in beide films te zien geweest als Sandy en kreeg een jonger broertje, de roodharige Bud. Oceanograaf Ulla Norstrand, opzichter Ed Dennis en de oude timmerman Hap Gorman waren regelmatig terugkerende personages. In de eerste film had Sandy de pelikaan Pete als huisdier die in de serie af en toe voorbij zou komen. Maar de hoofdrol was voor Flipper, de intelligente dolfijn die regelmatig in actie kwam om mensen in nood te helpen of dieven en stropers te ontmaskeren. Verschillende tuimelaars, elk met eigen trucs, werden ingezet om Flipper te verbeelden.

FlipperAlleen vrouwtjesdolfijnen werden voor de serie gebruikt omdat deze minder agressief zijn dan mannetjes, met uitzondering van de scène waarin Flipper achterwaarts uit het water omhoog komt. De dolfijnen waren afkomstig uit het Miami Seaquarium waar ook de buitenopnamen werden gefilmd, de lagune in het park leende zich daar uitstekend voor. In Nederland was de serie vanaf het najaar 1965 te zien en werd al snel een groot succes, waardoor besloten werd de speelfilms alsnog in de bioscoop uit te brengen. Vanaf 2 oktober 1966 was Flipper te zien als onderdeel van Monitor, een zondagmiddagprogrammagepresenteerd door Ageeth Scherphuis en Philip Bloemendal.

FlipperOp uitnodiging van het programma kwamen Luke “Sandy” Halpin en Tommy “Bud” Norden op 6 mei 1967 naar Nederland. Ze bezochten onder meer het Dolfinarium in Harderwijk dat dankzij de serie veel bezoekers trok. Er werden toen al geen nieuwe afleveringen meer gemaakt, maar de serie is vaak herhaald. In de jaren '90 werden een nieuwe reeks en een speelfilm opgenomen. Er kwam ook kritiek uit onverwachte hoek. Ric O’Barry, die jarenlang de dolfijnen voor de serie had getraind, werd milieuactivist en vond dat het houden van dolfijnen in gevangenschap schadelijk voor de dieren is. Anderen wezen er op dat Flipper kinderen leert respect voor de natuur te hebben.
  
 

Informatie

Aantal afleveringen
88

Uitgezonden door
NTS (31 oktober 1965 - 14 mei 1967)
TROS (6 oktober 1972 - 8 september 1973)
RTL Veronique (4 december 1989 - 27 februari 1990)
KRO (20 maart 1993 - 1 juni 1995)

Creatie
Ricou Browning
Jack Cowden

Muziek
Henry Vars
Ruby Raksin

Begintune gezongen door
Frankie Randall (2de versie)
Kinderkoor De Damrakkertjes (Nederlandse versie)

Dolfijnentrainers
Robert Corbin
Ric O'Barry

Regie
Ricou Browning
Joseph Cannon
Edward Haldeman
Paul Landres
Frank McDonald
Hollingsworth Morse
Marshall Thompson

Producenten
Ivan Tors
Harry Redmond Jr.
James M. Buxbaum

 


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 24 mei 2013

© MGM Television/Ivan Tors Films

KRO, NTS, RTL Véronique, TROS, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 70, 1965, Jaren 60