Toegankelijkheid

Fabian van Fallada (1970)

Fabian van FalladaTerwijl in Nederland voor het eerst de avonturen van Floris waren te zien, konden de Vlamingen in het najaar van 1969 kijken naar de belevenissen van Fabian van Fallada. Een jaar later was de situatie omgekeerd: de BRT zond Floris uit en de NOS liet de Nederlandse kijkers kennismaken met Fabian, een jonge luitenant in dienst van het Oostenrijkse huzarenleger. Het verhaal speelt zich af in 1788. Een geheimzinnige bandiet in de gedaante van een weerwolf berooft de bevolking en jaagt hen angst aan. Ook Fabian en zijn escorte worden overvallen. Hij verliest daarbij zijn manschappen en de soldij van het garnizoen. 

Fabian van FalladaDe weerwolf heeft de overval zo in scène gezet dat de verdenking op Fabian valt. De jonge luitenant is onschuldig maar wordt veroordeeld tot de galg. Hij weet uit de gevangenis te ontsnappen dankzij Mammelies de Crébillon. Deze oude adellijke dame is de erfgename van de Oude Wetenschap die een lange reeks magiërs haar heeft nagelaten. Haar kleindochter Anne is heimelijk verliefd op Fabian. Om haar toverkracht te behouden moet Mammelies ieder jaar zeven goede daden verrichten voor Sint-Jansnacht. Ze is in het bezit van de toverspiegel Fierlefijn en wordt geholpen door Knudde, een dwerg die zichzelf in een sprekend paard kan veranderen. 

Fabian van FalladaFabian vlucht op Knudde maar raakt tijdens de achtervolging gewond. In het woud vindt hij een schuilplaats in de hut van straatzanger Wannes, altijd vergezeld van zijn aapje Salomon, die zijn beste vriend wordt. Om zijn onschuld te bewijzen gaat Fabian samen met Wannes op zoek naar de mysterieuze bende overvallers. De weerwolf maakt intussen ook jacht op Fabian. Hij heeft in de naïeve Isabeau de Crébillon, de zus van Anne, een bondgenoot gevonden, van wie hij de geheimen van Mammelies’ toverkunst probeert te ontfutselen. Deze avontuurlijke jeugdserie werd onder meer opgenomen in het kasteel van Jehay in de Belgische provincie Luik.

In de serie wordt het kasteel bewoont door de familie De Crébillon. In 2010 keerde hoofdrolspeler Jef Demedts voor het toeristische programma 1000 zonnen terug naar het kasteel. Hij herinnerde zich onder meer een scène waarvoor hij langs een regenpijp omhoog moest klimmen, om achteraf te horen dat er door tijdgebrek niet gecontroleerd was of de pijp wel stevig genoeg was.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
BRT (29 oktober 1969 - 21 januari 1970 / 12 april - 5 juli 1983 / 5 september - 28 november 1993 / 26 juli - 12 augustus 2004)
NOS (4 oktober - 27 december 1970)

Scenario
Karel Jeuninckx
Lo Vermeulen

Zang en muziek
Wannes Vandevelde

Muzikale omlijsting
Pieter Verlinden

Regie
Bert Struys
Senne Rouffaer

Produktie
Rik Van den Abbeele

 


Publicatiedatum: 27 juli 2005
Laatste aanvulling: 1 februari 2014

© BRT

BRT, Jaren 70, Jaren 60, 1970, NOS