Toegankelijkheid

Skip to main content

Doe mee met de Sint-quiz en win!

Afbeelding: Sinterklaas OnlineQuizWeet jij alles over Sinterklaas op TV! Test dan je kennis met de KinderTV SintQuiz en maak kans op één van de vier digitale Bol.com cadeaukaarten van 25 euro.

Klik op de rode knop voor meer info en om mee te doen.

NAAR DE SINTERKLAAS-QUIZ

Emil (1974)

EmilAstrid Lindgren groeide op in Vimmerby, een plaatsje in het zuiden van Zweden. Niet toevallig spelen de boeken die zij schreef over Pippi Langkous zich hier ook af. Van het nabijgelegen dorpje Lönneberga maakte ze de woonplaats van Emil. In 1963 verscheen de eerste van in totaal drie boeken over het ondeugende jongetje. In de Nederlandse vertaling kreeg hij, net als in Duitsland, de naam Michiel om verwarring te voorkomen met de kinderboekenreeks ‘Emiel’ van Erich Kästner. Begin jaren ’70 werden de boeken in Zweden verfilmd, die vervolgens tot televisieserie werd bewerkt. Astrid Lindgren sprak zelf de vertelstem in.

EmilVoor de Nederlandse versie werd weer voor de naam Emil gekozen. Emil woont samen met zijn ouders en zusje Ida op de Hazelhoeve. Op de boerderij werken ook de knecht Alfred en de dienstmeid Lina. Emil is heel ondernemend en haalt van alles uit. Zo komt hij door zijn nieuwsgierigheid met zijn hoofd vast te zitten in een soepkom. Ook al bedoeld hij het niet slecht, zijn vader kan heel boos op hem worden. Voor straf wordt Emil opgesloten in het kleine timmerschuurtje, wat hij niet eens zo erg vindt want daar snijdt hij poppetjes uit hout. In het schuurtje staan inmiddels honderden figuurtjes. Zijn moeder vindt hem een heel lief kind en houdt zijn streken bij in een schriftje.

EmilAl snel staat het schriftje zo vol dat ze aan een nieuw exemplaar moet beginnen. Behalve streken uithalen, zoals Ida in de vlaggenmast hijsen of de laarzen van zijn vader vol water zetten, heeft Emil een klein hartje. Als een varken haar biggen heeft doodgebeten neemt hij de verzorging van het enige overgebleven biggetje op zich, dat hij Knorre noemt. Op 21 februari 2005 zond de Duitse zender RTL+ de verkiezing uit van het beste kinderprogramma aller tijden, gekozen door de kijkers. Emil kreeg de meeste stemmen, en daarom bezochten twee acteurs, Lena “Ida” Wisborg en Björn “Alfred” Gustafson, opnieuw het plaatsje Lönnerberga.

Jan "Emil" Ohlsson wilde niet meewerken, omdat hij altijd aan zijn rol als Emil herinnerd wordt wil hij niet meer in de media verschijnen. In 2013 werden de avonturen van Emil in Zweden bewerkt tot de tekenfilm 'Emil & Ida van de Hazelhoeve' die ook in de Nederlandse bioscopen te zien was. 
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
NCRV (9 september - 26 november 1974 / 22 januari - 7 mei 1975 / 4 januari 1978, speelfilmversie Nieuwe avonturen van Emil / 30 september 1978, speelfilmversie Emil en het varkentje / 30 juli 1981, speelfilmversie Emil en het varkentje / 19 november 1985 - 17 juni 1986, als Michiel van de Hazelhoeve)
KRO (3 september - 26 november 1997 / 15 maart - 10 mei 1999)

Originele/alternatieve titel
Emil i Lönneberga
Emil van de Hazelhoeve
Michiel van de Hazelhoeve
De avonturen van Emil de superbengel (dvd-release)

Creatie
Astrid Lindgren (boekenreeks "Emil")

Tekst
Astrid Lindgren

Muziek
Georg Riedel

Regie
Olle Hellbom

Producent
Olle Nordemar

Nederlandse vertaling en bewerking
Rita Törnqvist
Peter Holland

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 21 januari 2015

© Artfilm/Svensk Filmindustri AB/Moefie Klub

NCRV, KRO, Jaren 90, Jaren 70, 1974, Astrid Lindgren, Olle Hellbom