Toegankelijkheid

Skip to main content

Dick Turpin (1980-1985)

Dick TurpinAan het begin van de 18de eeuw waren in Engeland de verschillen tussen de arme bevolking en de rijke adel groot. Stelen was voor veel mensen de enige manier om in leven te blijven. Onder hen bevond zich de struikrover Dick Turpin. Hij werd legendarisch omdat hij alleen van de rijken stal en de armen hielp waar hij kon. Turpin groeide uit tot de held van het volk, maar uiteindelijk werd hij gevangen genomen en op 10 april 1739 opgehangen wegens paardendiefstal. Al in 1912 werd de eerste speelfilm gemaakt over het leven van Dick Turpin, gevolgd door een tiental andere films en deze televisieserie.

Dick TurpinDie begint met het bericht de dood van de struikrover maar al snel wordt duidelijk dat het om een bedrieger gaat. Op deze wijze hadden de makers van de serie alle vrijheid om het personage een eigen invulling te geven. In de eerste aflevering van de serie schiet Dick Turpin een oude vriendin, Mary Smith, en haar zoon Nicholas te hulp. Zij dreigen hun herberg ‘The Black Swan' te worden uitgezet door de gewetenloze landeigenaar Sir John Glutton, geholpen door kapitein Spiker, omdat ze de huur niet kunnen betalen. Turpin leent hen het geld om vervolgens Sir John te beroven. Door behalve de huur ook enkele dure ringen te stelen maakt hij duidelijk dat Dick Turpin nog altijd leeft.

Intussen probeert Nicholas hem te waarschuwen dat Spiker en zijn mannen hem op het spoor zijn. Hierdoor verraadt hij zich als handlanger en wordt gevangen genomen, maar weer bevrijd dpor Turpin. Op aandringen van diens moeder neemt hij Nicholas onder zijn hoede. Aanvankelijk met tegenzin, maar als Nicholas op zijn beurt Dick van de galg weet te redden worden ze de beste vrienden. Dick geeft hem de bijnaam Swiftnick en samen nemen ze het op tegen Glutton en Spiker die ze altijd te slim af zijn.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
31 (26 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
VARA (5 januari - 27 september 1980 / 22 januari - 21 mei 1983 / 29 november 1985)
Europa TV (3 juni - 15 juli 1986)
Super Channel (4 februari 1987 - 8 juli 1989)

Creatie
Richard Carpenter
Sidney Cole
Paul Knight

Scenario
Richard Carpenter
John Kane
Paul Wheeler

Muziek
Denis King

Regie
Dennis Abbey
James Allen
Charles Crichton
Christopher King
Gerry Poulson

Producenten
Sidney Cole
Paul Knight

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© London Weekend Television/VideoFilm Express

VARA, Super Channel, Jaren 80, Europa TV, 1980