Toegankelijkheid

Skip to main content

David de Kabouter (1988-1990)

David de KabouterDe Nederlandse illustrator Rien Poortvliet maakte in 1976 het boek 'Leven en werk van de kabouter', met teksten van Wil Huygen. Dit boek bestaat uit een verzameling wetenswaardigheden over het dagelijkse leven van kabouters. Het werd een internationaal succes, met alleen al in Amerika 4 miljoen verkochte exemplaren. Een vervolg kon niet uitblijven, en in 1981 verscheen 'De oproep der kabouters'. Beide boeken waren het uitgangspunt voor deze Spaanse tekenfilmserie. Hoofdpersoon is de kabouter David, een arts die samen met zijn vrouw Lisa zieke kabouters helpt. Ook dieren en zelfs mensen kunnen op zijn hulp rekenen.

David de KabouterMaar het is niet altijd gemakkelijk, want bij de uitoefening van zijn beroep wordt David vaak dwarsgezeten door de domme maar gemene trollen Pot, Pat, Poppy en Holly. Na twee seizoenen David de Kabouter volgde er in Spanje een vervolg onder de titel La llamada de los Gnomos. In Nederland werd deze reeks uitgezonden als het derde seizoen van de originele serie met als subtitel De oproep der kabouters. Centraal staat een kabouterrechter die Klaus heet maar in de Nederlandse vertaling ook de naam David heeft gekregen. Samen met zijn assistent Daan reist hij op de zwaan Henri de wereld rond. Net als zijn naamgenoot moet ook rechter David het vaak opnemen tegen de trollen.

In aflevering 51, "Ontmoeting met mensen", gaan David en Daan naar Nederland, waar ze onder andere Rien Poortvliet bezoeken. Hij heeft problemen met dieren in zijn tuin. In 1995 werd van afleveringen uit de eerste twee seizoenen een televisiefilm gemonteerd, 'Het grote avontuur van David de kabouter'. Hierin leert David de vos Swift kennen, en samen gaan ze op zoek naar de trollen die het goud van de kabouters hebben gestolen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
52

Uitgezonden door
AVRO (6 oktober 1988 - 13 september 1990)
Kindernet (3 februari 1991 - 8 juli 1999)
Nickelodeon Kindernet (4 april 2011 - 31 oktober 2013)

Originele/alternatieve titel
David el gnomo
La llamada de los gnomos
De oproep der kabouters

Creatie
Rien Poortvliet
Wil Huygen

Muziek
Javier Losada
Hilario Camcho
Carlos Gömez

Begintune gezongen door
Dick Poons

Regie
Luis Ballester

Producenten
José Luis Rodriquez
José Manuel Iglesias
Maria Aragón
Luis Ballester

Regie Nederlandse versie
Eelco Zwart
Hero Muller

Productie Nederlandse versie
Anneke Hoog Antink
Hero Muller

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 16 maart 2014

© CINAR Films/BRB Internacional

AVRO, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, 1988, Kindernet, Nickelodeon Kindernet, Hero Muller, Pebble TV