Toegankelijkheid

Skip to main content

Daktari (1967-1973)

DaktariTijdens een reis naar Kenia leerde filmproducent Ivan Tors de Nederlandse dierenarts Toni Harthoorn en zijn echtgenote Sue Hart kennen die een dierenopvang hadden opgezet in Nairobi. Al eerder had Harthoorn meegewerkt aan de ontwikkeling van het verdovingsgeweer en het bijbehorende verdovingsmiddel. Dankzij deze uitvinding konden wilde dieren beter beschermd worden, bijvoorbeeld om ze naar natuurreservaten te vervoeren om uit handen van stropers te blijven. Ivan Tors was zo onder de indruk van het werk van dr. Harthoorn dat hij het personage van dr. Marsh Tracy uit de film 'Clarence, the cross-eyed lion', uitgebracht in 1965, op hem baseerde.

thumb daktari11De film kreeg een vervolg in de vorm van de televisieserie Daktari, wat dokter betekent in het Swahili. Hierin staat dr. Tracy aan het hoofd van het Wameru Study Center for Animal Behavior, een opvang voor dieren in nood ergens in het oosten van Afrika. Het team van dr. Tracy bestaat uit zijn dochter Paula, de jonge Amerikaan Jack Dane en de uit Afrika afkomstige Mike Makula. Later kwam daar het 7-jarige weesmeisje Jenny bij. Maar de sterren van de serie waren de "huisdieren", de schele tamme leeuw Clarence en de slimme, soms ondeugende chimpansee Judy. De belevenissen van de bewoners en patiënten van het dierenziekenhuis waren over de hele wereld te zien.

thumb Daktari 001In Duitsland protesteerden dierenbeschermers tegen de serie omdat Clarence opzettelijk scheel was gemaakt. De Duitse zender ZDF moest er experts bij halen om te verklaren dat het scheel kijken van de leeuw natuurlijk was. In werkelijkheid was Clarence niet scheel en de opname een simpele truc. Door de camera langzaam langs de ogen te rijden bleef de leeuw gefixeerd naar het rode lampje kijken, waardoor hij even scheel keek. Dit stukje film werd telkens opnieuw gebruikt, wat nog eens versterkt werd doordat de kijker dubbelbeelden zag. Hoewel de serie zich afspeelde in Afrika werd het merendeel van de opnamen gemaakt in Soledad Canyon, nabij Los Angeles.

Speciaal voor filmproducties was in deze streek een dierenpark opgezet onder de naam Africa, USA. Hier woonden de leeuw en de chimpansee die Clarence en Judy "speelden".
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
89

Uitgezonden door
KRO (21 oktober 1967 - 27 september 1973)
EO (3 oktober 1985 - 14 januari 1988)
TV10 (3 augustus 1997 - 26 april 1998)

Creatie
Ivan Tors
Art Arthur

Muziek
Henry Vars
Shelly Manne

Regie
Paul Landres
John Florea
Andrew Marton
Dick Moder
Otto Lang

Producenten
Ivan Tors
Leonard B. Kaufman
Harry Redmond Jr.

 


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 22 oktober 2014

© CBS/Ivan Tors Films/MGM

KRO, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 70, Jaren 60, EO, 1967, TV10