Toegankelijkheid

Skip to main content

Coco en de Vliegende Knorrepot (1959-1963)

Coco en de Vliegende KnorrepotPoppenspeler Feike Boschma debuteerde met zijn marionettenspel in 1947 bij het cabaret van Wim Sonneveld. Zijn talent werd opgemerkt door de NCRV en voor deze omroep maakte hij onder andere series over het eekhoorntje Pluim en het aapje Joekie. Voor deze reeksen had Piet Ekel alle stemmen ingesproken en hij zou dat ook doen voor deze serie. De teksten werden geschreven door Jaap Molenaar. Hij bedacht de avonturen van het jongetje Cobus Cornelis Palet, kortweg Coco, en Knor. Als dank voor een schilderij had Coco's vader, "Papapa" Palet, de knorrepot van de tovenaar Frido gekregen.

Coco en de Vliegende KnorrepotDit bijzondere varkentje kan praten en door te draaien aan het vlaggetje aan zijn staart ook vliegen. Coco heeft nog een bijzonder huisdier, de boekenwurm Knaster die in zijn boekenkast woont en gevraagd en ongevraagd overal zijn mening over geeft. Zittend op de rug van het varkentje vliegt Coco met Knor naar verre landen, en naar fantasievolle werelden zoals Sprookjesland en Kinderliedjesland. Aanvankelijk duurden de afleveringen 10 minuten en maakten onderdeel uit van andere programma's, zoals Wie wil er mijn marmotje zien? en Van alles over dieren. Omroepster Tanja Koen leidde iedere aflevering in en noemde bij gebrek aan een aftiteling de namen van alle makers op.

Coco en de Vliegende KnorrepotIn 1962 waren Coco en Knor zo populair geworden dat de serie zelfstandig werd met afleveringen van 20 minuten. Alle marionetten waren afkomstig van Feike Boschma, die hij samen met Ans Wierda, en later Henk de Groot en Peter Struycken, bespeelde. De avonturen van het duo verschenen tevens als stripverhaal in de NCRV-gids. Tweemaal verlieten ze de poppenwereld. In aflevering 32 ging het tweetal in Artis op bezoek bij Han Rensenbrink, de bioloog die verschillende jeugdprogramma's over dieren presenteerde. In de laatste aflevering gingen alle marionetten op zoek naar schrijver Jaap Molenaar, die hen vertelde dat dit hun allerlaatste avontuur op televisie was.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
40

Uitgezonden door
NCRV (7 september 1959 - 5 juni 1963)

Tekst
Jaap Molenaar

Poppenspel
Feike Boschma
Ans Wierda
Peter Struycken
Henk de Groot

Decorontwerp
Massimo Götz
Hans Christiaan van Langeveld
Peter Keesom
Jan P. Koenraads
Gerardo Porto

Regie
Henk Veenstra

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© NCRV

NCRV, Jaren 50, Jaren 60, 1959, Piet Ekel