Toegankelijkheid

Skip to main content

Captain Caveman (1979-1983)

Captain Caveman's Werelds oudste superheld heeft eeuwenlang gevangen gezeten in een prehistorisch blok ijs, totdat hij gevonden wordt door drie jongedames: Brenda, Dee Dee en Taffy. Deze 'teen angels' noemen hem liefkozend Cavey. Ze nemen hem mee in hun bus waarmee ze het land door rijden om misdaden op te lossen. De hulp van Captain Caveman komt daarbij goed van pas, want hij kan vliegen met behulp van zijn knots en hij is oersterk. Onder zijn haar, dat tot op zijn enkels groeit, heeft Captain Caveman tal van voorwerpen verstopt. Ook in zijn knots zit van alles verborgen, inclusief de Cave Bird. Deze vogel heeft altijd wel een kaars bij zich om een donkere ruimte te verlichten.

Captain CavemanDat er met zijn longen niets mis is demonstreert Captain Caveman door iedere keer als hij in actie komt luidkeels zijn naam te roepen. De overeenkomsten in tekenstijl en avonturen met Scooby Doo zijn niet toevallig, omdat de serie in eerste instantie een onderdeel was van een tekenfilmprogramma rondom de populaire hond. Na twee jaar werd de reeks zelfstandig, en was in deze vorm ook in Nederland te zien. Het trio vrouwelijke speurneuzen was duidelijke geënt op de destijds populaire serie Charlie's Angels, al lijken de donkere Dee Dee, de blonde Taffy en de wat bang uitgevallen Brenda niet op de detectives van Charles Townsend.

Na drie seizoenen kwam er een eind aan de serie, maar Captain Caveman keerde terug in een nieuwe reeks rondom de Flintstones, The Flintstone Comedy Show. Hierin was te zien hoe hij, voordat hij gevangen raakte in het ijs, als journalist voor dezelfde krant werkte als Wilma en Betty. Deze serie is niet in Nederland uitgezonden.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
40

Uitgezonden door
VARA (12 mei 1979 - 16 april 1983)

Originele/alternatieve titel
Captain Caveman and the Teen Angels
Kapitein Holbewoner

Scenario
Joe Ruby
Ken Spears

Ontwerp personages
Alex Toth
Steve Nakagawa
Donna Zeller
Bob Singer
Dick Ung
Lew Ott

Muziek
Ted Nichols
Hoyt S. Curtin
Paul De Korte

Openingstekst gesproken door
Gary Owens

Regie
Charles A. Nichols

Producenten
William Hanna
Joseph Barbera
Iwao Takamoto

 


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 27 maart 2017

© Hanna-Barbera Productions, Inc.

VARA, 1979, Jaren 70