Toegankelijkheid

Skip to main content

Buck Rogers (1985-1986)

Buck RogersDankzij het succes van Battlestar Galactica kreeg producent Glen A. Larson de kans om nog een science fictionserie te maken. Hij koos voor Buck Rogers, van oorsprong een stripfiguur waarover al enkele speelfilms gemaakt waren. Het verhaal begint in 1987 - destijds nog de toekomst - als de NASA voor het laatst een bemand ruimteschip lanceert. Kapitein William "Buck" Rogers is het enige bemanningslid en zal vijf maanden in de ruimte verblijven. Zijn schip Ranger 3 komt echter in een verkeerde baan om de aarde terecht en bevriest, inclusief Buck. Ruim 500 jaar zweeft hij door de ruimte.

Buck RogersHij wordt gevonden en ontwaakt op het ruimteschip van prinses Ardala van de planeet Draconia.Zij laat Buck naar de aarde gaan, waar hij kennis maakt met kolonel Wilma Deering die belast is met de verdediging van de aarde. In 500 jaar is daar veel veranderd: door een nucleaire oorlog was de planeet lang onleefbaar. De Directorate Council heeft sinsdien de leiding overgenomen en nu is de aarde weer bewoonbaar. Deze raad bestaat geheel uit computers en geeft leiding aan de Defense Doctorate, met aan het hoofd dr. Huer. Het kost Buck veel moeite om de huidige beschermers van de aarde te overtuigen dat hij geen spion is.

Buck RogersHij wint uiteindelijk hun vertrouwen en sluit zich bij hen aan. Met zijn rebelse houding en een apart gevoel voor humor blijft hij wel een vreemde eend in de bijt. Ook sluit Buck vriendschap met Twiki, een kleine grappige robot die iedere zin begint met "biddy biddy biddy". In het eerste seizoen opereert Buck als nieuw lid van de Defense Doctorate vanuit New Chicago. Aan het begin van het tweede seizoen verlaten Buck, Wilma en Twiki de aarde met hun ruimteschip Searcher, op zoek naar vroegere aardbewoners. Op hun tocht leren ze onder andere Hawk kennen, één der laatste vogelmensen.

Het jaar 2491 is nog ver weg, maar volgens de makers van deze serie zijn er gezien de kostuums en decors veel overeenkomsten met het discotijdperk van de 20ste eeuw. Zo mag Twiki graag een dansje wagen in een door neon verlichte discotheek. In aflevering 3 speelt Buster Crabbe een gastrol, de acteur die in 1939 en in 1977 Buck Rogers op het witte doek speelde.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
37 (32 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
Veronica (5 oktober 1985 - 7 juni 1986 / 4 januari - 26 april 1989)

Originele titel
Buck Rogers in the 25th Century

Creatie
Dick Calkins
Phil Nowlan

Muziek
Glen A. Larson
Stu Phillips
Les Baxter
Bruce Broughton
John Cacavas
Johnny Harris
J.J. Johnson
Robert Prince
Will Schaefer

Openingstekst gesproken door
William Conrad

Producenten
Richard Caffey
Calvin Clements Jr. 
Jock Gaynor
Medora Heilbron
Tim King
Bruce Lansbury
Glen A. Larson
John Mantley 
David J. O'Connell
David G. Phinney 
John G. Stephens
Leslie Stevens

 


Publicatiedatum: 1 oktober 2005
Laatste aanvulling: 23 juli 2012

© Universal

Veronica, 1985, Jaren 80