Toegankelijkheid

Skip to main content

Bollie en Billie (1985-1986)

Bollie en BillieStriptekenaar Jean Roba werkte al een paar jaar voor diverse stripbladen toen hij in 1959 "Bollie en Billie" bedacht. De inspiratie voor dit duo lag dicht bij huis, want het jongetje Bollie baseerde Roba op zijn eigen zoontje Philippe, bijgenaamd Boule. Voor de cocker spaniël Billie liet hij zich inspireren door zijn hond Bill. Na een eerste proefverhaal werd besloten het tweetal een wekelijkse pagina in het stripblad 'Robbedoes' te geven. Naast het roodharige jongetje en zijn hond zijn ook Bollie's ouders, zijn vriendjes en de schildpad Carolien regelmatig te zien in situaties die in elk huisgezin voorkomen, met als verschil dat Billie wel een hele eigenzinnige hond is.

Bollie en BillieDe korte grappige strip, oftewel 'gag', werd zo'n groot succes dat Roba eigenlijk nooit tijd had om nieuwe stripfiguren te ontwikkelen. Maar liefst 20 jaar maakte Roba wekelijks een nieuwe pagina, en eenmaal verscheen er ook een lang avontuur van Bollie en Billie. De korte grappen leenden zich goed voor een tekenfilmreeks. Deze serie werd in 1975 gemaakt maar was pas tien jaar later op de Nederlandse televisie te zien. In 2004 is een geheel nieuwe tekenfilmserie gemaakt met meer dan 100 afleveringen. Deze reeks is niet in Nederland uitgezonden. Roba is in 2006 overleden, maar de reeks wordt nu voortgezet door Laurent Verron.

Er zijn inmiddels meer dan duizend gags verschenen. Net als onder anderen Suske & Wiske, Dommel en Quick & Flupke hebben ook Bollie en Billie hun eigen muurschildering in Brussel. Roba werkte mee aan het ontwerp dat in oktober 1991 werd gerealiseerd aan de Reebokstraat, en in de Engelandstraat in Charleroi staat een standbeeld van het tweetal. In 2013 werd de strip in Frankrijk verfilmd met 'echte' acteurs. Voor uitzending in ZappBios werd de film Nederlands nagesynchroniseerd. Een computer geanimeerde serie is sinds 16 mei 2016 bij de KRO-NCRV te zien.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
26 (12 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
BRT (1 september - 27 september 1983 / 11 september 1988 - 5 maart 1989)
KRO (24 augustus 1985 - 24 augustus 1986)

Originele/alternatieve titel
Boule et Bill
De wonderbaarlijke avonturen van Bollie en Billie (video-release)

Scenario
Jean Roba
Raoul Cauvin
Yvan Delporte

Animatie
Ray Goossens
Constant Meulemans
Frieda Maes
Wim Haazen
Jan Sanctorum
Julie van Berloo

Decors
Jacques Van Driessche
Veronique Helewaut

Muziek
Sadi

Regie
Ray Goossens

 


Publicatiedatum: 31 augustus 2005
Laatste aanvulling: 18 mei 2016

© TV-Dupuis

KRO, BRT, 1985, Jaren 80, Paula Majoor, Ger Smit