Toegankelijkheid

Skip to main content

Bassie & Adriaan (1978-1997)

Bassie & AdriaanDe broers Bas en Aad van Toor vormden al in 1957 een acrobatenduo met de naam The Crocksons. Ze traden op in het circus en de televisieshows van Rudi Carrell, onder andere met hun legendarisch geworden stoelenact. Ook waren ze als acrobaten te zien in de speelfilm 'Dik Trom en het circus' uit 1960. Tijdens een theatershow in het Circustheater in Scheveningen waarin ook Pipo de clown te zien was ontstond het idee om een nieuw duo te vormen, clown Bassie en acrobaat Adriaan. In samenwerking met Joop van den Ende begonnen Bassie en Adriaan eind 1977 met de opnamen voor de serie 'De Plaaggeest'.

Er volgden nog meer avonturen zoals 'Het geheim van de sleutel' en 'De huilende professor'. Omdat kleine kinderen bang werden van de Plaaggeest werd deze vervangen door vaak stuntelige boeven zoals de hardhorende B2 ("wat zeggie?"), Vlugge Japie (Bas van Toor in een dubbelrol) en de zenuwachtige Baron. Wanneer het duo in gevaarlijke of spannende situaties terechtkwam en Bassie bang werd, vrolijkte Adriaan hem altijd op met hun lijfspreuk "wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen". De fantasierijke Bassie nam dan vaak een kijkje "aan de binnenkant van zijn ogen". In latere afleveringen kreeg het duo gezelschap van het robotje Robin en de hond Lara die alleen Bassie kon verstaan.

Behalve op televisie bleven Bassie en Adriaan ook optreden in het circus en in het theater. Tussen 1980 en 1982 hadden ze zelfs hun eigen Circus Bassie & Adriaan. Ook maakten ze een reeks programma's voor de radio, "Op stap met Bassie en Adriaan". Verder waren ze te zien in verschillende specials, twee educatieve series met afleveringen van 5 minuten voor de BRT, kondigden ze kinderprogramma's van de TROS aan in Wonderland en gaven verkeersles in De Stop en Stap Show. In 1997, tijdens hun 40-jarig artiestenjubileum, werden beide broers benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hoewel een afscheidstournee stond gepland voor 2004 moest Aad van Toor wegens gezondheidsproblemen al eerder stoppen met optreden. Op 31 juli 2003 speelden Bassie en Adriaan hun laatste gezamenlijke voorstelling in Avonturenpark Hellendoorn. Bassie bleef optreden, onder meer in twee nieuwe series. Sindsdien is het tweetal behalve in herhalingen sporadisch op televisie te zien geweest, onder meer in reclamefilms voor OHRA en Honda. Ook hebben ze meegewerkt aan de speelfilm 'Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan' die op 7 oktober 2015 in première is gegaan, waarmee ze defintief afscheid namen van het publiek.

Op 7 januari 2024 zond AVROTROS de ingekorte 45 minuten durende documentaire Bassie en Adriaan: Een Schat aan Herinneringen uit, waarin Bas en Aad van Toor terugblikken op hun 50-jarige carrière als The Crocksons en Bassie en Adriaan. De volledige documentaire van 69 minuten was al eerder tussen 23 november en 6 december 2023 te zien in alle Pathé bioscopen. In de bioscoop van Rotterdam en Schiedam was Aad op 25 en 26 november speciaal aanwezig voor een welkomstwoord.

De documentaire bestaat voornamelijk uit historisch beeldmateriaal en interviews met Bas en Aad, zowel oude als recente. Daarnaast bevat deze gesprekken met bekende personen zoals Paul de Leeuw, Hans Beijers (B100), Gert Verhulst en Danny Verbiest. Ook zien we Mart Hoogkamer die 'naar eigen zeggen' het allerleukste liedje uit het Bassie en Adriaan reportoire "De Spaanse Zon" nieuw leven heeft ingeblazen als zomerhit van 2023 met de titel "In Spanje".

 

Informatie

Aantal afleveringen
129 + 12 specials

Uitgezonden door
TROS (10 januari 1978 - 16 oktober 1997)
BRT (7 september - 24 december 1984 / 10 september 1988 - 21 februari 1989)
Kindernet/KinderNet 5 (16 april 1989 - 31 december 2000)
Nickelodeon (16 april 2003 - 5 januari 2007)
RTL 8 (18 oktober 2010 - 31 maart 2013, als onderdeel van Telekids)
RTL Telekids

Alternatieve titel
De avonturen van Bassie en Adriaan

Tekst
Bas van Toor
Aad van Toor
Jaap Stobbe

Muziek
Rinus van Galen
Aad Klaris
Bert Smorenburg
Ruud Bos

Begintune gezongen door
Bas van Toor
Aad van Toor
Kinderkoor

Regie
Guus Verstraete jr.
Aad van Toor
Jules Verstraete
Willem van der Pol

Producenten
Peter Koghee
Joop van den Ende
Judy van Hemert
Willem van der Pol
Aad van Toor

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 8 januari 2024

© Bassie & Adrina Produkties/Bridge Entertainment Group/Entertainment One

BRT, TROS, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, Jaren 10, Kindernet, Nickelodeon, 1978, RTL Telekids, RTL 8, KinderNet 5, Jaren 20, Jaap Stobbe, Paul van Gorcum, Jan Anne Drenth, Ruud Bos, Pebble TV, Hans Otjes