Toegankelijkheid

Skip to main content

Anna (1988)

AnnaDe 14-jarige Anna is een talentvolle balletdanseres, en haar grote wens is dan ook om ballerina te worden. Maar die droom wordt ruw verstoord als haar broer Philipp een auto-ongeluk veroorzaakt waarbij ze verlamd raakt aan benen en voeten. In het ziekenhuis begint een lange periode van revalidatie. Anna moet opnieuw leren lopen en dat valt niet mee. Maar ze heeft veel steun aan Rainer, een jongen die ze in het ziekenhuis heeft leren kennen. Hij zit al twee jaar in een rolstoel na een ongeval tijdens het skiën, en zal waarschijnlijk nooit meer kunnen lopen. Maar met Anna gaat het langzaam steeds beter.

AnnaBehalve lopen kan ze uiteindelijk ook weer dansen, en ze wordt zelfs beter dan ze voor het ongeluk was. Hierdoor komt er ook verbetering in haar thuissituatie, want haar vader is lange tijd boos geweest op Philipp. Het talent van Anna wordt tijdens een schoolvoorstelling opgemerkt door de dansstudent Jacob, die de uitvoering heeft georganiseerd. Hij brengt Anna in contact met zijn eigen lerares, de eens beroemde danseres Irena Králová, die door een ziekte haar eigen carrière vroegtijdig heeft moeten opgeven. Zij ziet in Anna haar opvolgster en zorgt ervoor dat zij in Parijs kan gaan studeren bij madame Valentine d'Arbanville, een wereldberoemde danspedagoge.

AnnaAnna leert veel nieuwe mensen kennen en maakt nieuwe vrienden. Hierdoor verwaarloost ze haar vriendschap met Rainer. Hij wordt er zich meer en meer bewust van de beperkingen die een rolstoel met zich meebrengt. Ook Jacob en de inmiddels ernstige zieke Irena missen Anna, die voor een dilemma wordt gesteld: teruggaan naar huis of haar droom verwezenlijken in Parijs. Schrijver Justus Pfaue liet zich voor het verhaal van Anna inspireren door de Amerikaanse atlete Wilma Rudolph, die op jonge leeftijd polio kreeg en niet kon lopen. Ze wist haar ziekte te overwinnen en won uiteindelijk drie gouden medailles op de Olympische Spelen van 1960 in Rome.

Deze Duitse serie was in Duitsland zo populair, dat er drie jaar later een vervolg kwam in de vorm van een speelfilm, 'Anna Ballerina'. Hierin wordt Anna's vriendschap met Rainer opnieuw op de proef gesteld als ze de kans krijgt om in New York te gaan dansen.

 

Informatie

Aantal afleveringen
6

Uitgezonden door
KRO (21 november - 26 december 1988)

Scenario
Justus Pfaue, naar zijn eigen roman

Choreografie
Dieter Gackstetter
Molly Molloy

Muziek
Sigi Schwab

Regie
Frank Strecker

Productieleiding
Angela Krüger

 


Publicatiedatum: 12 februari 2006
Laatste aanvulling: 20 juli 2012

© ZDF/ORG/SRG

KRO, Jaren 80, 1988