Toegankelijkheid

Skip to main content

Achterwerk in De Kast (1984-1991)

Achterwerk in de De KastOp de achterkant van de VPRO-gids staan in de rubriek Achterwerk al jaren ingezonden brieven van kinderen. De vaak openhartige brieven gaan over alles wat kinderen bezighoudt, zoals huisdieren, ouders, het gevoel "anders" te zijn, maar ook voor gedichten, moppen en een zelfgemaakt stripverhaal is ruimte. Voor de televisieversie van de rubriek wilde men graag het intieme aspect, het alleen een brief schrijven, behouden. Daarom werd de kleinste studio ter wereld bedacht, De Kast. De formule was even simpel als doeltreffend. De afgesloten kast werd voorzien van een camera met een gordijntje, dat de kinderen zelf moesten open- en weer dichtdoen.

Achterwerk in De KastVoor de eerste afleveringen stond De Kast nog op zolder van de VPRO-villa, maar al snel werd besloten om door het hele land te trekken. Overal mochten kinderen, ongeacht hun leeftijd, hun verhaal vertellen, over ieder denkbaar onderwerp. Vooral de fragmenten waarin dieren werden gepresenteerd zijn legendarisch geworden. Het bekendst is waarschijnlijk Melle, een 6-jarige jongen die een paling in een potje probeert te stoppen. Het glibberige dier weet echter telkens te ontsnappen. Ook de hond die spontaan begint te janken bij het horen van Koos Alberts en de jongen die zijn kippen zwemles geeft en hypnotiseert zijn vaak herhaald.

Actrice Tjitske Reidinga vertelde als 13-jarig meisje in De Kast waarom ze de Cito-toets stom vond. Behalve met kinderen uit Nederland werden er ook opnamen gemaakt in het buitenland. In 1995 werd onder de titel Terug in De Kast een nieuwe reeks afleveringen gemaakt, waarin kinderen die ooit in De Kast hadden gezeten vertelden hoe het nu met ze gaat.

 

Informatie

Uitgezonden door
VPRO (7 oktober 1984 - 11 augustus 1991)

Alternatieve titels
Achterwerk met een staartje
Achterwerk in De Kast speciaal
Achterwerk in De Kast internationaal
Achterwerk in De Kast - Terug in De Kast

Samenstelling
Robert Wiering
René Huybrechtse
Ben Sombogaart
Henriëtte Theunissen
Paula van der Oest

Productie
Ymke Kreiken
Annemarie Schoofs
Maria de Haas
Caroline Huber
Mike Julien
Sjoerd van den Broek

Regie
Ymke Kreiken
Ben Sombogaart
René Huybrechtse
Trudy van Keulen
Niek Koppen
Paula van der Oest
Eric van den Broek

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 augustus 2022

© VPRO

VPRO, Jaren 80, 1984, Villa Achterwerk