Toegankelijkheid

Skip to main content

Voyagers! (1991)

Voyagers!Met de komst van commerciële zenders eind jaren '80 werd het aanbod van buitenlandse series op de Nederlandse televisie aanzienlijk groter. Daar zaten ook oudere (jeugd)series tussen die nooit door de publieke omroep waren uitgezonden. Een goed voorbeeld hiervan is Voyagers! uit 1982. Bijna 10 jaar later was deze serie, die gemaakt was om de jeugd voor geschiedenis te interesseren, in Nederland te zien. Hoofdrolspeler is een piraat uit de 17de eeuw, Phineas Bogg. Hij is uitgekozen als "voyager", een tijdreiziger die door de eeuwen kan reizen met als doel waar nodig de geschiedenis een handje te helpen.

Voyagers!Dat doet hij met behulp van een omni, een op een zakhorloge lijkend apparaatje. Wanneer het rode lampje van de omni knippert betekent dat hij in actie moet komen, bij groen licht is alles in orde. Maar door een fout van de omni belandt Phineas niet in 1492 bij Columbus, maar in 1982 bij de 12-jarige Jeffrey Jones. Phineas wil direct weer vertrekken, maar door een speling van het lot neemt hij Jeffrey mee en laat zijn gids (eigenlijk een geschiedenisboek) in 1982 achter. Er zit voor Phineas niets anders op dan Jeffrey mee te nemen, en dat blijkt geen slechte keuze want dankzij zijn vader, die geschiedenisleraar was, weet Jeffrey veel van wat er door de eeuwen heen is gebeurd.

Voyagers!Als het tweetal de gebroeders Wright tegenkomen is het hem al snel duidelijk dat zij hulp nodig hebben bij hun uitvinding van het vliegtuig. Zodra de geschiedenis weer geholpen is wacht Phineas en Jeffrey een volgende klus, al weten ze van tevoren niet wat ze moeten doen. De omni geeft alleen jaar en land aan. Wanneer ze op de Titanic terechtkomen denken ze eerst dat ze de kapitein moeten waarschuwen voor de ijsberg die het schip zal doen zinken. Maar dat is niet de opdracht, wat blijkt als het gestolen schilderij de Mona Lisa aan boord is en mee naar de bodem van de oceaan dreigt te gaan.

Voyagers!Uiteraard lukt het de tijdreizigers het schilderij weer veilig in Frankrijk terug te brengen, zoals ze er ook in slagen om Teddy Roosevelt over te halen om de politiek in te gaan en Thomas Edison met behulp van de omni de gloeilamp te laten uitvinden. Voor acteur Jon-Erik Hexum leek Voyagers! het begin van een succesvolle carrière, maar daar kwam een plotseling einde aan toen hij zichzelf in 1984 dodelijk verwondde met een filmpistool. Meeno Peluce heeft het acteren uiteindelijk vaarwel gezegd en is, toeval of niet, geschiedenisleraar geworden. Hij is de halfbroer van Soleil Moon Frye, beter bekend als Punky Brewster.

 

Informatie

Aantal afleveringen
20

Uitgezonden door
RTL 4 (1 juni - 5 oktober 1991)
Sky Channel (15 november 1987 - 27 maart 1988)

Scenario
James D. Parriott
Nick Thiel
B.W. Sandefur
Jill Sherman
Robert Janes
Bruce Shelly
Harry Longstreet
Renee Longstreet
Sara Parriott

Muziek
Jerold Immel
J.A.C. Redford
Elliot Kaplan

Regie
James D. Parriott
Virgil W. Vogel
Alan J. Levi
Ron Satloff
Bernard McEveety
Peter Crane
Paul Lynch
Ernest Pintoff
Sigmund Neufeld, Jr.
Paul Stanley
Winrich Kolbe
Alan Myerson
Dean Zanetos

Producenten
James D. Parriott
Robert Janes
Dean Zanetos
Jill Sherman
Robert Bennett Steinhauer
Harry Longstreet
Renee Longstreet

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 24 januari 2013

© Universal Television

RTL 4, Jaren 80, Jaren 90, 1991, Sky Channel