Toegankelijkheid

Skip to main content

Onder Moeders Vleugels (1995-1996)

Onder Moeders VleugelsToen de uitgever van de Amerikaanse schrijfster Louisa May Alcott haar vroeg een meisjesboek te schrijven hoefde ze niet lang na te denken over een onderwerp, ze was immers zelf opgegroeid in een gezin met vier dochters. Binnen drie maanden schreef ze "Little women", dat in 1868 werd gepubliceerd. Het boek was direct een groot succes, en al in 1876 volgde de Nederlandse vertaling "Onder moedervleugels", later gewijzigd in "Onder moeders vleugels". Er volgden enkele vervolgen, en bewerkingen voor onder andere film en televisie, waaronder twee Japanse tekenfilmseries in de jaren '80. De laatste, oorspronkelijk in 1987 uitgebracht, was ook in Nederland te zien.

Onder Moeders VleugelsVoor deze versie werd het verhaal behoorlijk uitgebreid. Begint het boek aan de vooravond van Kerstmis, in de serie wordt het pas in aflevering 21 kerst. In de voorgaande delen wordt de familie Marsh uitvoerig voorgesteld, een gezin dat zich ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog staande weet te houden. Vader Frederick March zit in het leger en is zelden thuis, maar moeder Mary March voedt hun vier dochters liefdevol op: Margaret 'Meg' is met 16 jaar de oudste, gevolgd door de 15-jarige Josephine 'Jo', Elizabeth 'Bets' van 13 jaar en tenslotte de kleine 12-jarige Amy die tevens het verhaal vertelt. Beth heeft een katje, Milky-Ann, waar ze erg gehecht aan is.

Onder Moeders VleugelsHun buurman is de rijke Meneer Lawrence, tevens grootvader van Theodore 'Laurie' die een oogje op Jo heeft. Louisa May Alcott baseerde Jo op zichzelf en niet toevallig is schrijven de grote hobby van Jo. Eén van de personages die niet in het boek voorkomt maar wel in de serie is de slaaf Jim, die door de familie Marsh in huis verborgen wordt. Ook niet toevallig want in werkelijkheid verborg de familie Alcott een tijdens de burgeroorlog gevluchte slaaf. Louisa May was toen 15 jaar oud, net als Jo. Het huis waar de familie Alcott woonde, waar het boek geschreven werd en dat model stond voor het huis van de familie Marsh bestaat nog altijd.

Het heet Orchard House en bevindt zich in Concord, Massachusetts, en is tegenwoordig een museum. Voor de serie werd de naam van het dorpje echter veranderd in Newcord en verplaatst naar de kust.

 

Informatie

Aantal afleveringen
48

Uitgezonden door
EO (15 februari 1995 - 25 maart 1996 / 28 oktober 1998 - 21 april 1999)

Originele/alternatieve titel
Ai no wakakusa monogatari
Little women

Creatie
Louisa May Alcott (boek "Little women")

Scenario
Akira Miyazaki

Ontwerp personages
Yoshifumi Kondo

Ontwerp decors
Noboru Tatsuike
Masamichi Takano

Muziek
Kazuo Otani
Haim Saban
Shuki Levy

Regie
Fumio Kurokawa
Nobushiki Yamazaki

Producenten
Kôichi Motohashi
Junzô Nakajima

 


Met dank aan Bonnie Brandsma de Haan

Publicatiedatum: 8 augustus 2005
Laatste aanvulling: 26 augustus 2012

© Nippon Animation

Jaren 90, EO, 1995, Jody Pijper, Jan Anne Drenth, Angélique de Boer