Toegankelijkheid

Skip to main content

Legende van de Bokkerijders, De (1994-1995)

De Legende van de BokkerijdersIn de 18de eeuw werd Limburg geteisterd door plunderende bendes tijdens een reeks oorlogen. Omdat ook kerken bestolen werden ging het volgens de bijgelovige bevolking om duivelsaanbidders, waarvan een gehoornde bok het symbool was. Of deze roversbende ook echt bestaan heeft is nooit achtergehaald. Omdat de plunderaars 's nachts op meerdere plaatsen overvallen pleegden ontstond het verhaal dat ze zich op een bok door de lucht zouden verplaatsen en kregen ze de naam Bokkerijders. Volgens andere verhalen namen de gemaskerde rovers het juist op voor de arme bevolking en stalen ze alleen van de rijken.

De Legende van de BokkerijdersHet boek dat Ton van Reen over de legende schreef, "Ontsnapt aan de galg", was de inspiratiebron voor deze coproductie van de Nederlandse KRO, de Vlaamse BRT, het Duitse ZDF en het Franse FR3. Het verhaal speelt zich af rond 1760. De Bokkerijders lijken te zijn verdwenen maar de arme boeren zijn hen nog niet vergeten. Ze kunnen de hoge belastingen die de Oostenrijkse keizerin hen dwingt te betalen niet langer opbrengen. Zij wordt vertegenwoordigd door de schout die onder een hoedje speelt met de kanunnik van Rolduc. De kerk is immers in het bezit van de mijnen, het enige alternatief voor de boeren.

De Legende van de BokkerijdersMaar werken in de mijn is ongezond, levensgevaarlijk en wordt slecht betaald. Voor Martien Kremers, een boerenzoon van 14 jaar, dreigt hetzelfde lot. Van zijn oom Lei de Tinnegieter hoort hij spannende verhalen over de Bokkerijders, die het opnamen voor de armen. Deze legende doet Martien besluiten om het goud dat de schout heeft opgehaald te stelen en terug te geven aan de boeren. Ook wil hij met een deel van het geld zijn zieke zusje Lotteke helpen. Het loopt heel anders dan hij had gedacht want het goud dat Martien steelt wordt opnieuw gestolen. Iedereen is op zoek naar de buit: de schout, de boeren èn de Bokkerijders.

De Legende van de BokkerijdersZij zijn opeens terug en worden geleid door de geheimzinnige Zwarte Kapitein, waarvan niemand weet wie er achter het masker schuilgaat. De legende van de Bokkerijders inspireerde Willy Vandersteen in 1948 voor het gelijknamige Suske en Wiske-album waarin Lambik erachter komt dat één van zijn voorvaders een Bokkerijder was. De attractie Villa Volta in de Efteling vertelt het verhaal van Hugo van de Loonsche Duynen, aanvoerder van de Bokkerijders. Ter introductie van deze legende zond de TROS op 26 april 1996 de korte film 'Hugo' uit. In 2003 is het Bokkenrijdersgenootschap opgericht, een vereniging voor iedereen geïnteresseerd in het fenomeen bokkenrijders.

 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
KRO (22 oktober 1994 - 14 januari 1995 / 24 juli - 30 oktober 1999)

Alternatieve titel
Die Bockreiter (Duitsland)

Creatie
Ton van Reen (boek "Ontsnapt aan de galg")

Scenario
Dick van den Heuvel
Karst van der Meulen
Gemma Derksen de Metz

Stunts te paard Zwarte Kapitein
Richard Wagner

Muziek
Erik van der Wurff

Regie
Karst van der Meulen

Producenten
Harry Prins
Ingrid Lochem

 


Publicatiedatum: 9 augustus 2005
Laatste aanvulling: 4 augustus 2021

© Belbo Films/KRO/ZDF/BRTN/FR3

KRO, Jaren 90, 1994, Karst van der Meulen, Joost Prinsen, Hero Muller, John Leddy