Toegankelijkheid

Skip to main content

Sprookjes (2004-2008)

SprookjesEén van de doelstellingen van de Belgische omroep VRT is om het Europese culturele erfgoed te bewaren, en zo ontstond het plan om sprookjes van de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen te verfilmen. Regisseur Rudi Van den Bossche van het Vlaamse productiehuis Cine3 bleek al jaren hetzelfde voornemen te hebben. Samen met Efteling Media werden alle ideeën omgezet in een 13-delige televisieserie. Voor de titel werd gedacht aan onder andere Er was eens, Gans anders en Rinkel tinkel sprookjeswinkel, maar uiteindelijk werd gekozen voor Sprookjes, een magische naam die het best de inhoud weergeeft.

SprookjesOmdat er geen beter decor denkbaar was dan de Efteling zelf werd gekozen voor sprookjes die in het sprookjesbos in Kaatsheuvel te zien zijn. Alle sprookjes worden verteld door de befaamde Belgische acteur Jan Decleir vanuit een groot kasteel. Dit is de enige locatie die niet in de Efteling terug te vinden is. Iedere aflevering begint met blik op één van de torens waarvan het gebrandschilderde raam een voorwerp laat zien dat met het sprookje te maken heeft. Naast klassieke sprookjes die iedereen kent zoals 'Roodkapje', 'Sneeuwwitje' en 'Hans en Grietje' zijn ook minder bekende verhalen te zien, waaronder 'De tuinman en de fakir' en 'De Chinese nachtegaal'.

SprookjesIn aankleding en muziek is eveneens getracht zich dicht mogelijk bij de nostalgische stijl van de Efteling te blijven. Zo is de begintune dezelfde muziek die uit de paddestoelen in het Sprookjesbos klinkt, een klassieke compositie van Christian Pezold. Nadat in 2004 de eerste afleveringen op de Vlaamse en later ook op de Nederlandse televisie waren uitgezonden kreeg de serie al snel een vervolg met nog eens 7 delen. Anders dan in de eerste reeks werden er nu ook sprookjes verfilmd die niet in het Sprookjesbos terug te vinden zijn. Omdat het sprookjespark zoveel verschillende locaties heeft konden deze ook in het decor van de Efteling worden opgenomen.

Wie goed oplet herkent in bijvoorbeeld 'De rattenvanger van Hamelen' het Anton Pieckplein en het Spookslot. In 2008 volgde een derde reeks met 6 nieuwe delen waaronder 'De magische klok', het sprookje dat speciaal voor De Efteling werd geschreven.

 

Informatie

Aantal afleveringen
26

Uitgezonden door
KRO (27 december 2004 - 7 januari 2005 / 27 november - 18 december 2006)
KetNet (6 december - 18 december 2004 / 1 april - 22 april 2006 / 24 maart - 29 maart 2008)
RTL 8 (6 februari 2012 - 20 april 2013, als onderdeel van Telekids)

Alternatieve titel
Sprookjes van De Efteling

Muziek
Christian Pezold
Igor Kipnis
Brian Clifton

Begintune uitgevoerd door
Igor Kipnis

Regie
Rudi Van den Bossche

 


Publicatiedatum: 17 oktober 2006
Laatste aanvulling: 5 mei 2013

© KetNet/Cine3/Efteling Media

KRO, Jaren 00, Jaren 10, RTL 8, 2004, Ketnet, Efteling