Toegankelijkheid

Skip to main content

Verhalen van Moeder de Gans (1991-1992)

Verhalen van Moeder de GansDe Amerikaanse schrijver L. Frank Baum is vooral bekend van "De tovenaar van Oz", één van de meest beroemde boeken uit de jeugdliteratuur. Minder bekend is "Mother Goose in prose" dat hij in 1897 publiceerde met tekeningen van Maxfield Parrish. Het boek bevat een verzameling verhaaltjes gebaseerd op kinderrijmpjes die al in de 17de eeuw zouden verzameld zijn door een Amerikaanse vrouw met als achternaam Goose. Het is onbekend of zij echt bestaan heeft, en of zij dezelfde persoon is die de Franse sprookjesschrijver Charles Perrault in gedachten had toen hij zijn "Sprookjes van Moeder de Gans" in 1695 uitgaf.

Verhalen van Moeder de GansDeze sprookjes zijn anders dan de verhalen die door L. Frank Baum werden verzameld, en buiten het Engelse taalgebied nauwelijks bekend. De tekst en de illustraties waren de inspiratiebron voor de poppenserie die de Jim Henson Company eind jaren '80 maakte. Hierin vertelt Moeder de Gans verhalen aan haar drie kuikens, waarbij de kinderrollen door echte kinderen worden gespeeld. De meeste afleveringen werden geregisseerd door Brian Henson, de zoon van Jim Henson, die hiermee zijn regiedebuut maakte. Hij nam hiermee het werk van zijn vader over, die kort na de voltooiing van de serie zou komen te overlijden.

Verhalen van Moeder de GansOp de Amerikaanse televisie werden de verhalen per drie tegelijk uitgezonden. In Nederland waren alleen losse afleveringen te zien, en met slechts 12 delen nog niets eens de helft van de reeks. Toen de serie een jaar later werd herhaald werd hier nog één extra aflevering aan toegevoegd. Voor zijn regiedebuut won Brian Henson een Daytime Emmy, de belangrijkste televisieprijs in Amerika, en sindsdien heeft hij zich een waardige opvolger van zijn vader getoond. Hij regisseerde diverse muppetfilms en heeft ook nieuwe televisieseries ontwikkeld, waaronder Dinosaurs en Bruine Beer in het Blauwe Huis.

 

Informatie

Aantal afleveringen
39 (13 in Nederland uitgezonden) 

Uitgezonden door
VARA (26 januari - 13 april 1991 / 12 mei - 30 juni 1992)

Originele/alternatieve titel
Jim Henson's Mother Goose stories
Jim Henson presents Mother Goose stories

Creatie
L. Frank Baum
Maxfield Parrish

Scenario
David Angus

Poppen
Jim Henson's Creature Shop

Poppenspelers
Angie Passmore
Mike Quinn
Mak Wilson
Karen Prell 

Muziek
Linda Danly
Mimi Danly

Regie
Brian Henson
Michael Kerrigan

Producent
Roberta Kurtz

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 22 maart 2022

© Jim Henson Productions

VARA, Jaren 90, 1991, Jim Henson