Toegankelijkheid

Skip to main content

Ik, Mik, Loreland (1994-1996)

Ik, Mik, LorelandDe Tilburgse frater Ceasarius ontwikkelde eind jaren '50 een nieuwe methode om kinderen te laten lezen die de naam "Veilig leren lezen" kreeg. Het lesmateriaal werd al snel bekend onder de naam "boom roos vis", naar de eerste drie woorden die geleerd worden. Ruim 30 jaar later was deze lesmethode, die inmiddels op meer dan 90% van de Nederlandse scholen werd gebruikt, de aanleiding voor een serie voor de schooltelevisie. De makers wilden naast het stimuleren van het taalonderwijs hiermee vooral het leesplezier bij kinderen vergroten. De serie werd dan ook geen saaie taalles maar een spannende vervolgserie.

Ik, Mik, LorelandHoofdpersoon is Mik, een meisje dat met haar knuffel Sokje op zoek gaat naar de woorden die de knorrige eenoog Karbonkel uit haar laptop heeft gestolen. Haar speurtocht naar letters en woorden begint in letterland Loria, dat ze Loreland noemt, en brengt haar naar oorden met vreemde namen als Kratermaan en Doolgaarde. Op haar reis vindt Mik niet alleen woorden als maan, roos, vis, teen en neus terug, maar ook leert ze uitdrukkingen en spreekwoorden. Wanneer ze in de moerassige spookwereld van Huiverhuizen in gesprek raakt met tien tenen die haar aan de letters 't', 'e' en 'n' helpen, vragen die of zij verder 'op haar tenen' wil lopen.

Ik, Mik, LorelandWanneer Mik dat niet meteen doet, informeren ze of zij soms 'op haar teentjes is getrapt' omdat zij misschien 'lange tenen heeft'. Dat de spannende opzet van de serie iets te geslaagd was bleek wel toen kinderen nachtmerries kregen van de enge Karbonkel en niet meer durfden te kijken. Dat probleem werd opgelost door in de tweede reeks Karbonkel vriendelijker te maken en de pop te vervangen door een mens met twee ogen. In de nieuwe afleveringen leren Mik en Karbonkel elkaar beter kennen. Het blijkt dat Karbonkel de letters niet wil afpakken om Mik te dwars te zitten maar omdat hij zelf graag wil leren lezen. Aan het einde van de serie zijn de twee vrienden geworden.

Deze educatieve serie werd bijna acht jaar lang aan het begin van iedere lesperiode opnieuw uitgezonden. Daar kwam een einde aan toen er een nieuwe editie verscheen van "Veilig leren lezen" en hierbij ook een nieuwe serie werd gemaakt, Leesdas Lettervos Boekentas. De Tilburgse journalistiekstudent Clemens Lambermont maakt in 2015 voor de reeks Makers van Morgen de driedelige documentaire 'Het Monster van Groep 3' waarin hij op zoek gaat naar een antwoord op de vraag: wat bezielde de makers om Karbonkel zo ontzettend eng te maken?  
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
28

Uitgezonden door
Teleac/NOT (6 september 1994 - 21 februari 1995 / 5 september - 12 december 1995 / 10 januari - 8 mei 1996 / 15 januari - 19 maart 1997 / 1 september 1997 - 13 mei 1998 / 16 oktober - 27 oktober 2000 / 6 september - 20 december 2001 / 10 januari - 25 april 2002)

Scenario
Ineke Frederiks

Poppen
Karen van Holst Pellekaan

Poppenspelers
Simon van Leeuwen
Stef de Reuver
Lindai Boogeman
Martin Soeters
Renée Menschaar
Marike Koek
Krishna Borgers

Muziek
Wouter van Bemmel

Regie
Jan Jens Molenaar
Walter Goverde
Peter Mader
Rob Prass
Coco Schrijber

Productie
Dorine Dieleman
Fenny Gramser

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 4 juli 2015

© Teleac/NOT/BRT

Jaren 90, Jaren 00, 1994, Teleac, NOT