Toegankelijkheid

Skip to main content

CHiPs (1984)

CHiPsOm het alsmaar drukker wordende autoverkeer in Californië beter in goede banen te leiden werd in 1929 de California Highway Patrol ingesteld. De agenten dragen een kakikleurig uniform en vervoeren zich onder andere per motor. Toen hij een motoragent voorbij zag rijden kreeg producent Rick Rosner het idee voor een serie rond twee agenten, hoewel de echte agenten zelden in duo's werken. De California Highway Patrol wordt afgekort als "CHiPs", en dat werd ook naam de van de serie. Het politieduo werd gevormd door de blonde Jonathan "Jon" Baker en de donkere Francis "Ponch" Poncherello.

CHiPsZij krijgen te maken met snelheidsovertreders, verkeersongelukken, ontsnapte dieven en andere zaken die zich rond de Californische snelwegen afspelen. Jon en Ponch werden van opdrachten voorzien door de leider van CHP Central, sergeant Getraer, zeer serieus maar geliefd bij zijn mannen. De serie richtte zich op een jong publiek, daarom waren er geen ernstige ongelukken te zien en was er ook ruimte voor humor. Alle opnamen werden gemaakt in de San Fernando Valley, waar een wegennet in aanbouw was. Hoewel er uiteraard stuntmannen waren deden Larry Wilcox en Erik Estrada, die Jon en Ponch speelden, veel stunts zelf en reden ook zelf op de motor.

CHiPsPas jaren nadat de serie was afgelopen werd bekend dat Erik Estrada helemaal geen motorrijbewijs had en vlak voordat de serie van start ging slechts een cursus had gevolgd. Ondanks het succes van de serie, met in totaal zes seizoenen, zag het er lang naar uit dat CHiPs door geen enkele Nederlandse omroep zou worden uitgezonden. Jon en Ponch waren wel te zien op de Vlaamse televisie, en trokken daar ook veel Nederlandse kijkers. Uiteindelijk waren in de zomer van 1984 toch elf afleveringen bij de AVRO te zien van het eerste seizoen uit 1977. De serie zelf was al in 1983 gestopt.

Vrijwel alle hoofdrolspelers kwamen in 1998 nog één keer bij elkaar voor de reüniefilm CHiPs '99. Plannen voor een speelfilm werden uiteindelijk in 2017 gerealiseerd, maar zonder acteurs uit de serie.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
139 (11 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
AVRO (19 juli - 27 september 1984)
BRT (8 juli - 30 december 1981 / 28 juli 1982 - 14 juli 1983)

Creatie
Rick Rosner

Muziek
Pete Carpenter
Billy May
Mike Post
Alan Silvestri

Producenten
Rick Rosner
Cy Chermak
Phil Fehrle
Paul Mason
Paul Rabwin
Ric Rondell
Randall Torno

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 24 februari 2018

© Rosner Television/MGM Television/Warner Bros. 

AVRO, BRT, Jaren 80, 1984