Toegankelijkheid

Skip to main content

7 van Blake, De (1979-1982)

De 7 van BlakeIn de verre toekomst, om precies te zijn in de "3de eeuw van de tweede kalender", worden de aarde en de omringende planeten geregeerd door de fascistische Federation. Dat was althans de pessimistische visie van scenarist Terry Nation. Hij bedacht deze futuristische serie over een groep rebellen met als aanvoerder Roj Blake. Hij is een tegenstander van het regime die tijdens zijn verbanning naar een strafkolonie samen met enkele andere gevangenen weet te ontsnappen en daarbij een ruimteschip kaapt. Naast de idealistische Blake zijn dat de smokkelende pilote Jenna Stannis, de arrogante computertechnicus Kerr Avon, de vriendelijke reus Oleg Gan en de laffe dief Vila Restal.

Later voegt ook de telepathisch begaafde guerrillastrijdster Cally zich bij de groep. Het zevende lid tenslotte is Zen, een computer met kunstmatige intelligentie die zich aan boord bevindt van het ruimteschip The Liberator wanneer het overgenomen wordt door Roj Blake en zijn bendeleden. Hoewel aangewezen op elkaar vormt de groep geen eenheid. Samen proberen ze, ieder met een eigen motief, de activiteiten van de Federation te dwarsbomen. Eén van de bevelhebbers van de regering is de mooie maar meedogenloze Servalan die voortdurend jacht maakt op de bemanningsleden van The Liberator. Haar assistent is de eenogige huurmoordenaar Travis.

De 7 van BlakeBij hem werd een dodelijke laserstraal in zijn hand geïmplanteerd nadat hij in een gevecht zwaargewond was geraakt. Nog meer dan Servalan wil Travis Blake opsporen. In tegenstelling tot de meeste andere sciencefictionseries was de aandacht niet gericht op de acties in de ruimte en de speciale effecten maar op de onderlinge verhoudingen van de hoofdpersonen. Door hun criminele verleden was hun gedrag zelden voorspelbaar wat de spanning ten goede kwam. In Nederland waren alleen de eerste twee seizoenen te zien, maar de derde en vierde serie konden dankzij uitzending op de Vlaamse televisie ook nog gevolgd worden.

In de loop van de reeks verloor Blake meer dan eens een lid van zijn "groep van zeven". Ook hijzelf verdween halverwege de reeks om tijdens de laatste afleveringen van de derde en de vierde reeks weer te verschijnen. De raadselachtige laatste aflevering werd in Groot Brittannië door meer dan 10 miljoen mensen bekeken.

 

Informatie

Aantal afleveringen
52 (26 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
VARA (15 mei - 7 augustus 1979 / 5 juni - 24 september 1982)
BRT (3 juni 1986 - 9 april 1987)
Super Channel (5 februari - 17 september 1987)

Originele/alternatieve titel
Blake's 7
De zeven van Blake (België)

Creatie
Terry Nation

Muziek
Dudley Simpson
Elizabeth Parker

Producenten
David Maloney
Vere Lorrimer

 


Publicatiedatum: 5 september 2008
Laatste aanvulling: 28 december 2013

© BBC / Just Entertainment

VARA, BRT, Super Channel, 1979, Jaren 70