Toegankelijkheid

Skip to main content

Spiderwoman (1990)

SpiderwomanHet aantal vrouwelijke superhelden is maar klein, en danken hun bestaan vaak ook nog eens aan het succes van hun mannelijke tegenhanger, zoals Batgirl en Supergirl. Hetzelfde geldt ook voor Spiderwoman. Zij is echter één van de weinige stripheldinnen die ook een eigen televisieserie kreeg. Marvel Comics, de Amerikaanse uitgeverij waar de stripverhalen ('comics') van Spiderwoman werden uitgegeven, besloot haar een eigen serie te geven nadat concurrent Filmation in 1978 de tekenfilm Web woman had uitgebracht, over een vrouw die de wereld van de insecten beheerst. Zij vertoond nauwelijks overeenkomsten met Jessica Drew, de echte naam van Spiderwoman.

SpiderwomanVoor de tekenfilm werden naast Spiderwoman nieuwe personages bedacht en ook de verhaallijnen zijn niet gebaseerd op de stripverhalen. Jessica dankt haar bijzondere krachten aan een spinnenserum dat haar vader haar toediende nadat ze als jong meisje gebeten werd door een giftige spin. De bijwerkingen van het tegengif hebben Jessica bijzondere gaven gegeven: net als Spiderman beschikt ze over "spinnenzintuig" waarmee ze gevaar voelt aan komen en kan ze net als een spin tegen muren oplopen. Ook haar andere zintuigen zijn sterker geworden, en ze kan vliegen dankzij haar kostuum dat van vleugels is voorzien.

SpiderwomanDe meest bijzondere krachten van Spiderwoman zijn haar "venom blasts", bliksemachtige stralen die uit haar handen komen. Jessica werkt als redactrice voor het tijdschrift Justice. Fotograaf Jeff en haar neefje Billy kennen haar geheime identiteit niet en wanneer er gevaar dreigt moet ze zich ergens verbergen. Door vervolgens razendsnel rond te draaien verandert ze in Spiderwoman. De tegenstanders van Spiderwoman zijn onder andere buitenaardse wezens, gouddieven en de Kongo spin, een reuzenspin die net als King Kong de opnamen van een speelfilm verstoort. Dit is tevens één van de twee afleveringen waarin ook Spiderman te zien is.

 

Informatie

Aantal afleveringen
16

Uitgezonden door
RTL Veronique/RTL 4 (4 februari - 27 maart 1990 / 23 april - 7 mei 1992)
Fox Kids (5 juni 1999 - 26 maart 2000)

Originele titel
Spider-Woman

Creatie
Archie Goodwin
Sal Buscema
Jim Mooney
Stan Lee

Scenario
Jeffrey Scott

Muziek
Eric Rogers

Openingstekst gesproken door
Dick Tufeld

Regie
Gerry Chiniquy
David Detiege
Sid Marcus
Bob Richardson

Producenten
David H. DePatie
Friz Freleng
Lee Gunther

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 18 november 2012

© BDePatie-Freleng Enterprises/Marvel Productions/Roughtrade

RTL Véronique, 1990, Jaren 90, Jaren 00, Fox Kids