Toegankelijkheid

Skip to main content

Sommeltjes, De (2003)

De SommeltjesSchrijfster Imme Dros, geboren op Texel, kende uit haar jeugd de volksverhalen over Sommeltjes, kleine kabouterachtige wezens die in het maanlicht zouden dansen op de Sommeltjesberg. Dit gegeven inspireerde haar echtgenoot Harrie Geelen tot een stripverhaal dat in 1977 en 1987 gepubliceerd werd in het tijdschrift Jippo. Ruim 20 jaar later volgde een televisieserie die hij schreef, regisseerde en waarvoor hij zo’n 6.000 tekeningen maakte. De productie, één van de laatste van de Toonder Studio’s waar hij toen werkzaam voor was, bestond uit een combinatie van animatie en poppen, zowel levensgroot als met de hand gespeeld.

De SommeltjesEnkele kleine mensen speelden alle 17 Sommeltjes tegen een blauwe wand waar later de tekeningen aan toegevoegd werden. Dit vereiste een nauwkeurige voorbereiding. Vooraf werden alle camerastandpunten vastgesteld en was een geluidsband gemaakt waarop alle teksten waren ingesproken. De vloer was verdeeld in genummerde vlakken zodat de acteurs wisten waar ze moesten lopen. De wenkbrauwen op de pakken waren op afstand bestuurbaar om de juiste expressie op juiste moment te kunnen weergeven. Hoewel hij de Sommeltjes niet zelf had bedacht had Harrie Geelen wel een nieuwe wereld voor de kleine wezens gecreëerd.

De SommeltjesDe Sommeltjesberg ligt ver van de bewoonde wereld in het Hoge Gras en daar wonen daar de Bergsommels, die vleugeltjes hebben maar niet kunnen vliegen. De Veldsommels hebben geen vleugels en wonen op het Verre Veld. Beide volkjes hebben regelmatig ruzie met elkaar. Veldsommels zullen nooit nalaten de Bergsommels te pesten en Bergsommels zijn altijd opnieuw beledigd. Bergsommel Stotijn is echter stiekem verliefd op Veldsommel Stoofje. Op de Sommeltjesberg wonen ook enkele dieren zoals Vonk de vuurvlieg en Lapje de vlinder terwijl in het water de snoek Smallegange en het visje Stekeltje rondzwemmen.

De Sommeltjes vinden regelmatig voorwerpen in het gras die mensen daar hebben verloren, zoals een potlood, een luciferdoosje en een transistorradio. De Sommeltjes weten niet wat mensen zijn en noemen ze Bonkerds. Snel de slak treedt op als mopperende verteller. In 2013 was de pop van de slak te zien op de tentoonstelling "Vogeltjesboom", met beeldend werk van Harrie Geelen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
VPRO (19 januari - 13 april 2003)

Scenario
Harrie Geelen
Imme Dros

Poppenmakers
Stefan See
Paul Mathot
Peter Mansfelt

Poppenspelers
Marike Koek
Stef de Reuver

Tekeningen
Harrie Geelen

Muziek
Michel Mulders

Regie
Harrie Geelen

Assistenten
Katja Ongering
Henk Beumers
Liesbeth Smit
René Verheul

Producenten
Dirk Schreiner
Annemiek van der Hell

 


Met dank aan Ted Kerkjes

Publicatiedatum: 7 september 2008
Laatste aanvulling: 5 februari 2018

© VPRO/Ketnet

VPRO, Jaren 00, 2003, Villa Achterwerk, Martin Brozius, Harrie Geelen, Wim T. Schippers, Paul Haenen