Toegankelijkheid

Skip to main content

Xenon (1984)

XenonHalverwege de jaren '60 had Jef Cassiers grote bekendheid gekregen in Vlaanderen en Nederland dankzij zijn rol als Alverman in de jeugdreeks Johan en de Alverman. Toch besloot hij het acteren vaarwel te zeggen om te gaan regisseren en produceren. Zijn droom was het maken van een lange tekenfilm, maar hij nam ook het aanbod aan om een spannende jeugdserie voor de BRT te maken waarvoor hij het scenario zelf tot draaiboek bewerkte. Het verhaal gaat over Tom en Nick, twee onderzoeksjournalisten die samen het videobedrijfje "Vrij Boos" zijn begonnen en reportages maken voor de BRT. Het tweetal krijgt hierbij hulp van secretaresse Linda.

XenonWanneer ze 's nachts opnamen hebben gemaakt van illegale vogelvangsten merken ze dat hun auto gevolgd wordt door een helikopter. Het lukt Nick en Tom hun belagers van zich af te schudden en ontdekken bij thuiskomst de reden van de achtervolging. Els, een 13-jarig meisje, heeft zich in hun auto verstopt. Ze is op de vlucht voor een groep wetenschappers die haar telepathische gaven willen gebruiken voor de ontwikkeling van een elektronisch-organisch superbrein dat de naam Xenon heeft gekregen, naar het Griekse woord voor vreemdeling. Omdat Xenon slechts bestaat uit in vloeistof drijvende hersenen communiceert het via telepathie met andere mensen.

XenonTom, Nick en Linda willen Els helpen maar kunnen niet voorkomen dat zij opnieuw ontvoerd wordt. Inmiddels heeft Xenon zich zodanig ontwikkeld dat het brein behalve veel kracht ook een boosaardige eigen wil heeft gekregen en oncontroleerbaar is geworden. Haar nieuwe vrienden staan uiteindelijk voor de taak niet alleen Els maar het hele land te redden als Xenon een spelletje schaak wil spelen met als inzet de verwoesting van een kerncentrale. Hoe kan het op hol geslagen brein gestopt worden? Na deze serie lukte het Jef Cassiers om zijn droom te vervullen: 'Jan zonder Vrees', de eerste Vlaamse lange tekenfilm, ging in 1984 in première. Diverse acteurs uit Xenon zijn in deze film te horen.

 

Informatie

Aantal afleveringen
10

Uitgezonden door
BRT (4 januari - 7 maart 1984 / 5 maart - 7 mei 1986)
Canvas (15 januari 2013, drie afleveringen in de reeks MeMoTV)

Scenario
Try it this way

Draaiboek en muzikale aanpassing
Jeff Cassiers

Muziek
John Carpenter (thema uit de film "Halloween")

Regie
Jef Cassiers

Producent
Tom Huybrechts

 


Publicatiedatum: 27 juli 2009
Laatste aanvulling: 18 januari 2013

© BRT

BRT, Jaren 80, Jaren 00, 1984, Canvas