Toegankelijkheid

Skip to main content

Addams Family, The (1976-1978)

The Addams FamilyVoor het tijdschrift 'The New Yorker' maakte Charles Addams sinds de jaren '30 grappige tekeningen, meestal een enkel plaatje zonder tekst. Addams hield van zwarte humor en tekende daarom vaak excentrieke personages en monsterlijke figuren in humoristische situaties. Omdat geen van de karakters een naam had werden ze al gauw de familie Addams genoemd. Of en hoe er een familierelatie was, werd uit de tekeningen niet duidelijk. Televisieproducent David Levy werd begin jaren '60 gewezen op een boek waarin alle tekeningen verzameld waren en vroeg Charles Addams toestemming om een serie rond zijn personages te maken.

The Addams FamilyAddams was enthousiast en maakte speciaal voor de serie beschrijvingen van alle karakters en bedacht alle namen. De familie Addams is een excentriek en soms wat vreemd ogend gezin, maar hoe raar ze ook kunnen doen, ze zijn allemaal op elkaar gesteld. Aan het hoofd van het gezin staat vader Gomez. Hij houdt van sigaren maar nog meer van zijn echtgenote Morticia, helemaal wanneer zij Frans spreekt. Morticia is een elegante dame en één van haar hobby's is het verzorgen van haar vleesetende plant Cleopatra. Het paar heeft twee kinderen: het 8-jarige jongetje Pugsley en de 6-jarige Wednesday, een meisje met vlechtjes.

The Addams FamilyBeiden hebben een eigen huisdier: Pugsley de octopus Aristoteles en Wednesday de spin Homer. Andere dieren die de naast een kerkhof gelegen villa bewonen zijn de leeuw Kitty Kat en Zelda de gier. Wanneer de stroom uitvalt biedt oom Fester uitkomst. Hij kan een gloeilamp laten branden door deze in zijn mond te stoppen. Het oudste familielid is oma, een krasse heks die houdt van messen werpen. Hoewel geen directe familie hoort de boomlange butler Lurch ook bij het gezin, net als Thing, een hand die woont in een doos. Hoewel op de aftiteling staat dat Thing werd gespeeld door "zichzelf" was het de hand van Ted Cassidy, die ook Lurch speelde.

The Addams FamilyVoor de scènes waarin beiden voorkwamen was de hand van assistentregisseur Jack Voglin te zien. De grappige situaties ontstonden wanneer buitenstaanders het huis bezochten en zich verbaasden over het brullende berenvel of de opgezette vis waaruit een been stak. Hoewel opgezet als een familiekomedie was de serie vooral onder kinderen populair. In Amerika was The Addams Family tussen 1964 en 1966 op televisie te zien. Nederland volgde pas tien jaar later en ook hier richtte men zich op een jong publiek. Herhalingen waren te zien in Villa Achterwerk. Na de eerste televisieserie is de familie Addams nog te zien geweest in diverse andere series, films en een musical.

 

Informatie

Aantal afleveringen
64

Uitgezonden door
VARA (4 oktober 1976 - 6 december 1978)
VPRO (11 oktober 1992 - 2 juni 1994)

Creatie
Charles Addams

Muziek
Vic Mizzy

Begintune gezongen door
Vic Mizzy

Regie
Sidney Lanfield
Arthur Hiller
Jean Yarbrough
Jerry Hopper
Arthur Lubin
Tony Wilson
Nat Perrin
Sidney Salkow
Sidney Miller
Stanley Z. Cherry

Producenten
David Levy
Herb Brower
Nat Perrin

 


Publicatiedatum: 23 september 2007
Laatste aanvulling: 27 maart 2022

© ABC / Filmways / MGM

VARA, VPRO, Jaren 70, 1976, Villa Achterwerk