Toegankelijkheid

Skip to main content

Geheim van de Leeuw van Venetië, Het (1981)

Het Geheim van de Leeuw van Venetië

Wie het San Marcoplein in Venetië vanaf de noordzijde betreedt loopt onder de Torre dell’Orologio door, een klokkentoren die aan het einde van de vijftiende eeuw gebouwd werd. Boven op de toren staan twee bronzen figuren die elk heel uur op een reusachtig klok slaan. Iets lager staat een stenen beeld van een gevleugelde leeuw met een opengeslagen boek. De tekst luidt “Pax tibi Marce, evangelista meus”, oftewel “Vrede zij met u, Marcus mijn evangelist”. Deze woorden zou een engel tot de evangelist Sint Marcus hebben gesproken toen hij Venetië bezocht. De leeuw is het symbool van Marcus, die begraven ligt in de naar hem genoemde kerk, en symbool van de stad.

Het Geheim van de Leeuw van VenetiëHet beeld van de gevleugelde leeuw inspireerde schrijfster Kitty Leibovitch tot het schrijven van een spannend jeugdboek dat weer de aandacht trok van de Vlaamse regisseur Jef Ceulemans. Hij bewerkte het boek tot een driedelige jeugdreeks die begint als Gianni, het 9-jarig zoontje van de Belgische consul, aan het begin van de middag van school naar huis loopt en het San Marcoplein oversteekt. Als de klok twaalf uur slaat kijkt hij naar de klokkentoren en ziet tot zijn verbazing dat de stenen leeuw zijn linkerpoot even optilt en dat de bladzijde van het boek wordt omgeslagen. Ondanks de tientallen toeristen is niemand iets opgevallen.

Geheim van de Leeuw van Venetië, HetAls Gianni te laat thuiskomt voor het middageten willen zijn ouders niets geloven van wat hij gezien heeft. Ook op school gelooft de meester zijn verhaal niet en moet Gianni strafregels schrijven. De enige die hem wel gelooft is Battista de gondelier die alles van de geschiedenis van Venetië weet. Samen met hem ontdekt Gianni dat de leeuw de bladzijde om twaalf uur ’s middags en ’s nachts omdraait. Van zijn tante krijgt Gianni een antieke kijker cadeau waarmee hij de tekst kan lezen op de omgeslagen bladzijde, “le braccia tese coglier anni frutti” wat zoveel betekent als “gestrekte armen zullen het fruit verzamelen”.

Het Geheim van de Leeuw van VenetiëBattista denkt dat het een verwijzing is naar de vindplaats van de schat van Testadura. Hij had ooit een schat gevonden maar weigerde deze af te staan aan de doge van Venetië. Die zette hem gevangen waar hij de bijnaam Testadura (Stijfkop) kreeg. De plaats waar het schat begraven ligt nam hij in zijn graf mee. Intussen hebben Peppi en zijn assistent, die voor de ouders van Gianni enkele verhuiskisten maken, lucht gekregen van het verhaal van de schat. Boven de ingang van hun werkplaats is een gevelsteen te zien waarop twee figuren met gestrekte armen fruit omhoog houden.

Geheim van de Leeuw van Venetië, HetGianni vermoedt dat de tekst in het boek naar deze afbeelding verwijst. Met hulp van Battista en zijn hondje Rudie komt Gianni er langzaam achter waar de schat verborgen moet liggen. Het zal een spannende race worden, zeker als de gondel van Battista wordt achtervolgt door de snelle motorboot van Peppi. Gianni en Battista weten de schat te vinden en lossen uiteindelijk ook het raadsel van de bewegende leeuw op. Om de serie geloofwaardig te maken werd deze geheel in Venetië gefilmd, van speciale effecten voorzien waardoor de leeuw echt lijkt te bewegen en spreken de personages afwisselend Vlaams en Italiaans.

De jonge Gianni werd gespeeld door het zoontje van een migrantengezin die perfect Italiaans en Vlaams sprak, wel met een Limburgs accent.

 

Informatie

Aantal afleveringen
3

Uitgezonden door
BRT (10 oktober - 24 oktober 1981 / 14 december - 28 december 1982 / 13 augustus - 27 augustus 1986)
Canvas (26 november 2013)

Creatie
Kitty Leibovitch (boek "The secret of the lion of Venice")

Scenario
Jef Ceulemans

Begintune
Angelo Branduardi ("Dust and ashes")

Speciale effecten
Paul Degueldre

Regie
Jef Ceulemans

 


Publicatiedatum: 5 januari 2014
Laatste aanvulling: 11 januari 2014

© BRT

BRT, Jaren 80, Jaren 10, 1981, Canvas