Toegankelijkheid

Skip to main content

SpangaS (vanaf 2007)

SpangaSOp 30 juli 2007 gingen de opnamen van start van SpangaS, de eerste Nederlandse tienersoap van de publieke omroep, waarin de dagelijkse belevenissen te zien zijn van tien leerlingen van een middelbare school. In september 2007 was de serie voor het eerst te zien. De naam SpangaS is afgeleid van de school waar alles afspeelt, het Spangalis College. Omdat de naam voor de meeste leerlingen te lang is om uit te spreken, wordt de school door iedereen Spanga (en de leerlingen Spangas) genoemd, wat 'cool' in straattaal betekent. In SpangaS draait het eerste seizoen allemaal om Fay, Irmak, Luxor, de tweeling Flip en Tobias, Jolé, Nassim, Lana, Barry en Avalanche.

SpangaSDe eerste vijf zitten in de onderbouw, de andere in de bovenbouw en maken alles mee wat iedereen zo'n beetje meemaakt op de middelbare school. Liefde, verdriet, echtscheidingen, discriminatie, wel of niet erbij horen, toekomstdromen, pesten - kortom alles waar je in het leven mee te maken kunt krijgen. Gelukkig zijn het dan wel je schoolvrienden waar je door dik en dun op kunt vertrouwen en je er doorheen slepen. In de loop der jaren zijn de leerlingen uit het eerste seizoen allemaal van school afgegaan en zijn er telkens nieuwe personages voor in de plaats gekomen.

Op 30 september 2009 ging 'SpangaS op survival', de eerste speelfilm gebaseerd op deze serie, in première, gevolgd door 'Spangas in actie' op 18 juni 2015. Vier acteurs uit de serie (Talisia "Avalanche" Misiedjan, Roos "Lana" Smit, Chemseddine "Nassim" Amar en Yamill "Samson" Jones) waren in het voorjaar van 2011 ook te zien in de theatervoorstelling 'SpangaS live!'. In het stuk doen de leerlingen van het Spangalis College, aangevuld met drie nieuwe personages, mee aan een toneelwedstrijd.

 

Informatie

Aantal afleveringen
1500+

Uitgezonden door
NCRV/KRO-NCRV (vanaf 3 september 2007)

Creatie
Anya Koek

Dialogen
Monique Manuels
Patrick Limpens
Mirte van Heusden

Muziek
Martijn Schimmer
Mario Zapata

Regie
Dennis Bots
Marc Willard
Hans Scheepmaker
Kaj Driessen
Diede in 't Veldt
Ghislaine Pierie
Marc Willard
Jan van den Nieuwenhuijzen
Geert Lautenschutz
Jop de Vries
Tonnie Dinjens
Adriënne Wurpel
Joris van den Berg
Harald van Eck
Janice Pierre
Mannin de Wildt
Hans Somers
Nick Jongerius
Reinier Smit
Jorkos Damen
Jop de Vries
Tessa Schram
Aram van de Rest
Lodewijk van Lelyveld
Joris Noordenbos
Ivo van Aart

Producenten
Alain de Levita
Ingmar Menning
Johan Nijenhuis
Wynand Chocolaad

 


Publicatiedatum: 22 maart 2008
Laatste aanvulling: 10 september 2017

© NL Film & TV BV/NCRV/KRONCRV 

NCRV, Jaren 00, Jaren 10, 2007, Jaren 20, KRO-NCRV