Toegankelijkheid

Skip to main content

Buster (1984)

BusterIn bijna iedere klas zit wel een buitenbeentje, een leerling die net even anders is dan de rest en buiten de groep valt. Zo iemand is Buster, een Deens jongetje dat altijd optimistisch is, ook al wordt hij soms door zijn klasgenootjes gepest. Zijn grootvader was de levende kanonskogel in het circus en zijn vader is een werkloze goochelaar. Buster heeft van hem vader ook enkele trucs geleerd en wil zelf ook goochelaar worden. Op school is niemand geïnteresseerd, alleen zijn gehandicapte zusje Ingeborg vindt het leuk wat hij doet. Buster (uitgesproken als "Boester") heeft een bijbaantje waarbij hij melk rondbrengt.

BusterZo leert hij Joanna kennen, een net meisje uit een rijke familie dat heel goed kan pianospelen. Als Joanna's moeder een tuinfeest geeft mag Buster ook komen. Hij wil graag zijn goochelkunsten laten zien aan de snobistische vrienden van Joanna's moeder, maar die verwachten dat Joanna piano zal gaan spelen. Vlak voordat het concert begint komt Buster te voorschijn, verkleed als tovenaar. Hij vraagt aan één van de gasten een horloge te leen en laat het vervolgens door een andere gast stukslaan. Als hij daarna het horloge weer tevoorschijn wil laten komen blijkt het uurwerkje zwaar beschadigd te zijn.

De gasten reageren allen verschrikt, maar Buster weet met zijn eigen vindingrijkheid zich uit deze ongemakkelijke situatie te redden. In Denemarken was deze serie zo succesvol dat van de zes afleveringen ook een speelfilm werd gemaakt, die in het najaar van 1986 in de Nederlandse bioscopen te zien was. Regisseur Bille August kreeg dankzij deze serie ook in het buitenland bekendheid. Hij won in 1988 een Oscar voor zijn film 'Pelle de veroveraar' en regisseerde onder andere twee afleveringen van Young Indiana Jones.

 
 

Informatie

Aantal afleveringen
6

Uitgezonden door
VPRO (7 oktober - 11 november 1984, als onderdeel van Het huishouden van Jan Steen / 18 augustus - 29 september 1985 / 23 augustus - 27 september 1992)
Kindernet (10 juli - 21 augustus 1994 / 19 maart - 9 april 1995 / 7 juli - 11 augustus 1996)

Originele/alternatieve titel
Busters verden
Buster's wereld (video-release)
De wereld van Buster

Scenario
Bjarne Reuter, gebaseerd op zijn eigen boek

Muziek
Bo Holten
Nanna Lüders Jensen

Begintune gezongen door
Nanna Lüders Jensen

Regie
Bille August 

Producenten
Tove Berg
Mads Egmont Christensen
Nina Crone

 


Publicatiedatum: 12 augustus 2009
Laatste aanvulling: 23 juli 2012

© Crone Film Produktion/Danmarks Radio

VPRO, Jaren 80, 1984, Kindernet, Villa Achterwerk