Toegankelijkheid

Taarten van Abel (2003-2023)

Taarten van AbelNa vijf jaar in de ziekenverzorging te hebben gewerkt wilde Siemon de Jong wel eens wat anders. Het ondernemerschap zat hem al vroeg in het bloed en met geld van zijn vader begon hij in 1990 een eigen banketbakkerij. Eerst als horecabakker maar in de loop der jaren specialiseerde hij zich in de meest bijzondere taarten. In het kinderprogramma Taarten van Abel maakt hij dan ook als bakker Abel de meest fantasierijke taarten. Je kunt het zo gek niet bedenken of hij maakt een Walk of Fametaart, een boerderijtaart, een draaimolentaart, een hemelbedtaart of een orgeltaart die speciaal worden gemaakt voor bijzondere personen.

Taarten van AbelDeze personen worden voorgedragen door kinderen die door middel van een brief of tekening aan Abel hebben gevraagd of hij voor een zieke opa, een lieve zus of een aardige meester een mooie speciale taart wil maken. Met een keuken vol cake, snoep, chocola, slagroom, speelgoed en vele kleuren glazuur vertellen kinderen vaak de meest bijzondere verhalen. Na vijf jaar genomineerd te zijn won Taarten van Abel de Cinekid Publieksprijs op 25 oktober 2008, gevolgd door de Gouden Stuiver voor het beste kinderprogramma op 21 oktober 2011 en de Ere Zilveren Nipkowschijf in 2012.

Om het 12½-jarig bestaan van de serie te vieren werd op 7 juni 2015 het jubileumprogramma Taarten voor Abel uitgezonden. Hierin waren onder meer 50 kinderen te gast die ooit hadden meegedaan en nu voor Abel zelf een taart hadden gemaakt. Met een aantal van hen werd teruggeblikt op hun taartbaksessie. Wie zelf een taart zou willen maken kan op de website de recepten teruggelezen.

Op 2 april 2023 nam bakker Siemon na 20 jaar afscheid met de allerlaatste aflevering die meer kijkers trok dan normaal het geval. Hij vond het naar eigen zeggen 'prachtige jaren' geweest en wilde ook niet in herhaling vallen.
 

Informatie

Aantal afleveringen
160+

Uitgezonden door
VPRO (5 januari 2003 - 2 april 2023)

Creatie
Machteld van Gelder

Muziek
Bernard Joosten
Ward Henselmans

Begintune gezongen door
The Beatles ("Honey pie", 1ste versie)

Regie
Machteld van Gelder
Rishu Veldhuis
Onno Krijnen
Agnes de Ruijter

Producenten
Machteld van Gelder
Elsemijn Teulings
Jiska van Duijn

 


Publicatiedatum: 30 december 2008
Laatste aanvulling: 3 april 2023 

© Stormy Minutes Society/Kleine Storm/VPRO

VPRO, Jaren 00, Jaren 10, 2003, Jaren 20, Villa Achterwerk