Toegankelijkheid

Skip to main content

Biba Boerderij (2008-2009)

Biba BoerderijOmdat producent Mark van Achterberg zich ervan bewust werd dat kinderen steeds minder te weten komen over de natuur en waar hun eten vandaan komt, bedacht hij het kinderprogramma Biba Boerderij. Wanneer een jongetje op zijn kamer een speelkleed uitrolt en daarop een boerderij, stal en wat boompjes plaatst kan zijn fantasiewereld beginnen. De boerderij wordt bewoond door de zorgzame boerin Bibi en de onhandige boer Bart, die kinderen in de leeftijd van twee tot zes jaar meenemen in een wereld van verantwoord en duurzaam leven. Samen met de Didadiertjes, de Gigagroentes en de Fifafruitjes leren zij met plezier alles over gezondheid en sociale betrokkenheid.

Biba BoerderijZo zit Bibabig bijvoorbeeld in een rolstoel en laat zich altijd van haar positieve kant zien. Ze probeert daarbij alle kansen en mogelijkheden in haar leventje optimaal te benutten. Naast de dieren Hihahaan, Kikakip en Kiekeboekoe, waarbij het zorgzame gedeelte van deze serie aan bod komt, zijn er de gezonde Gigagroentes: Titatomaat, Bibaboon en Wiwawortel die alles vertellen over gezond eten zodat je niet te zwaar wordt. De Fifafruitjes Pipapeer en Bibabanaan zijn de slimste van de boerderij, zij nemen het rirarijmen, kikakleuren en titatellen voor hun rekening. Natuurlijk is een boerderij niet compleet zonder vogelverschrikker.

Biba BoerderijMet het hart op de juiste plaats woont de plagerige vogelverschrikker Viva zijn hele leven al op de boerderij zodat alles zonder problemen kan groeien en bloeien. Voor de TROS werden de uitzendingen een dure aangelegenheid. Het Commissariaat voor de Media gaf een maximale boete van € 135.000 wegens niet toegestane sponsoring en een tweede boete van € 135.000 voor overtreding van het dienstbaarheidsverbod, het gelegenheid geven aan winst maken door Schuitema, het bedrijf achter supermarktketen C1000. De TROS was het met deze beslissing niet eens en ging in beroep. Na diverse rechtszaken werd de totale boete uiteindelijk verlaagd naar € 100.000.

Behalve op televisie is deze serie als familiemusical ook in het theater te zien geweest.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
110

Uitgezonden door
TROS (25 februari 2008 - 31 mei 2009)
RTL 8 (vanaf 18 oktober 2010, als onderdeel van Telekids)

Scenario 
Richard van Breukelen
Tamara de Rijk
Frank van Heerde
Eric Hercules
Karin van Holst Pellekaan

Poppenspelers
Renée Menschaar
Jogchem Jalink
Martin Soeters

Muziek
Nick Bult   
Ferry van Leeuwen

Regie
Kaj Driessen   
Martijn Hullegie

Producenten
Peter Gallas 
Mark van Achterberg 
Monique van Welzen

 


Publicatiedatum: 9 april 2010
Laatste aanvulling: 20 november 2015

© TROS/Global Star Media

TROS, Jaren 00, 2008, RTL 8, Jody Pijper