Toegankelijkheid

Skip to main content

Nederland van Boven Junior (2013)

Nederland van Boven JuniorIn navolging van Britain from Above van de BBC en Deutschland von Oben van de ZDF wilde de VPRO ook graag een reportagereeks maken over Nederland gezien vanuit de lucht. Het beeld bestond dat Nederland eruit zou zien als een drukke mierenhoop maar dat bleek niet het geval, slechts 11% van het land is bebouwd. Wel is over de inrichting en bestemming van bijna alle delen nagedacht, of het nu gaat over waar op de Veluwe herten mogen lopen of hoe de schepen de haven van Rotterdam moeten binnenvaren. Het maken van de luchtopnamen vanuit een helikopter, vliegtuigjes en een luchtballon bleek geen gemakkelijke opgave.

Nederland van Boven JuniorVoor het vliegen boven bebouwd gebied is toestemming nodig en die werd niet altijd verleend. Voor de opnamen boven Rotterdam vloog er zelfs een politiehelikopter mee die waarschuwde als er te laag gevlogen werd. Het eindresultaat liet zien dat alle inspanningen beloond werden want toen de serie van start ging in december 2011 trokken de uitzendingen, elk met een eigen thema, ruim een miljoen kijkers per aflevering. Er was veel waardering voor de fraaie wijze waarop Nederland in beeld werd gebracht. Het succes kreeg een vervolg in de vorm van een tweede serie, een speciale editie van de Bosatlas en een juniorversie.

Nederland van Boven JuniorHierin verkent Jelle Brandt Cortius Nederland vanuit de lucht en op de grond. Iedere aflevering begint met een inleiding vanuit Madurodam. Vervolgens laat de camera in vogelvlucht onder meer bossen, polders en de zee zien en worden wonderlijke en wetenswaardige aspecten van het Nederlandse landschap vertelt. Net als bij de serie voor volwassenen maken infographics, satellietbeelden in combinatie met animaties, duidelijk hoe bijvoorbeeld ’s morgens het mobiele telefoonverkeer op gang komt, dat wandelaars op de Veluwe op de paden blijven behalve als ze een hond hebben en hoe een meeuw meer dan 300 kilometer op een dag aflegt op zoek naar voedsel voor haar jongen.

In iedere aflevering komen ook een of meer kinderen aan het woord die iets met het thema te maken hebben. Zo bezoekt Jelle Brandt Cortius in de uitzending over vrije tijd een meisje dat met haar familie in het circus woont. In de aflevering over handel ontmoet hij Roy, een 11-jarige jongen die tegen een kleine vergoeding glas inzamelt omdat er in zijn buurt geen glasbakken staan. Thomas vertelt in “Knutselnatuur” waarom uilen steeds vaker naar de stad trekken. De natuur staat regelmatig centraal, wat niet verwonderlijk is want deze juniorserie werd gemaakt in samenwerking met Natuurmonumenten.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
8

Uitgezonden door
VPRO (1 september - 20 oktober 2013)

Creatie
Roel Bentz van den Berg

Research
Niki Schoondergang

Presentatie
Jelle Brandt Cortius

Regie
Robert Wiering
Thomas Blom
Machteld van Gelder

 


Publicatiedatum: 6 maart 2014
Laatste aanvulling: 6 maart 2014

© VPRO

VPRO, Jaren 10, Villa Achterwerk, 2013