Toegankelijkheid

Skip to main content

Welkom in de Jaren 60 (2016)

Welkom in de Jaren 60Na reeksen over de zeventiende eeuw, de Romeinse tijd en de negentiende eeuw staat in de vierde Welkom...-serie een decennium centraal, de jaren zestig. Na de brave jaren vijftig, die in Nederland vooral in het teken stonden van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, braken woelige tijden aan met protesten van Provo, Dolle Mina’s en een rookbomgooier tijdens het huwelijk van prins Clause en prinses Beatrix. Zij is één van de hoofdgasten die Dorine Goudsmit in haar talkshow ontvangt om haar persoonlijke verhaal te vertellen. Net als bij de vorige reeksen zijn de meesten al een aantal jaren overleden maar dat maakt in deze historische komedie niets uit.

Welkom in de Jaren 60Er wordt ook over de grens gekeken. Ruimtevaarders Joeri Gagarin (de eerste mens in de ruimte) en Neil Armstrong (de eerste mens op de maan) vertellen over hun ruimtereizen en de Amerikaanse president John F. Kennedy en zijn echtgenote Jackie halen herinneringen op aan hun tijd in het Witte Huis. Ze lachen heel wat af totdat als verrassing Marilyn Monroe opkomt om nog eenmaal voor de president te zingen. Van de Nederlandse gasten is Annie M.G. Schmidt verbaasd dat ze op televisie niet meer mag roken, terwijl Ramses Shaffy gezellig rode wijn drinkt en anti-rookmagiër Robert Jasper Grootveld vertelt over zijn tijd als provo.

Welkom in de Jaren 60Andere gebeurtenissen die voorbijkomen zijn onder meer de eerste harttransplantatie, de Elfstedentocht van 1963, de pindakaasvloer van Wim T. Schippers, het Woodstockfestival en de "bed-in" van John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel. Vaste onderdelen zijn de modepolitie die iedere aflevering iemand een nieuw uiterlijk geven in de vorm van een minirok of een nozemkapsel en optredens in "Hit of Herrie". Aan het einde van ieder deel wordt de kennisquiz gespeeld door bekende gezichten uit de jaren zestig, waaronder Wim Sonneveld, Toon Hermans, Hetty Blok of een willekeurig persoon die de woelige jaren zestig heeft meegemaakt.

Welkom in de Jaren 60Alle gebeurtenissen worden becommentarieerd door het televisie kijkende echtpaar Trui en Maarten. Hun scènes werden gefilmd in de museumwoning van het Van Eesterenmuseum aan de Burgemeester de Vlugtlaan 125 in Amsterdam, helemaal ingericht volgens de mode van midden twintigste eeuw. Het item over de jeugdserie Floris werd net als de ridderreeks zelf opgenomen in kasteel Doornenburg. Met zichtbaar plezier spelen een groot aantal acteurs bestaande en fictieve personages. Niek Barendsen, schrijver en regisseur van alle Welkom...-series, heeft al aangekondigd dat de vijfde reeks over de middeleeuwen zal gaan.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
6

Uitgezonden door
NTR (3 september - 8 oktober 2016)

Scenario
Niek Barendsen

Historisch advies
Prof. dr. Lex Heerma van Voss

Research
Suzanne Hendriks

Regie
Niek Barendsen

Producent
Jacqueline Brinkman

 


Publicatiedatum: 4 september 2016
Laatste aanvulling: 16 maart 2017

© NTR/Just4Kids

NTR, Jaren 10, 2016, Annie M.G. Schmidt, Wim T. Schippers