Toegankelijkheid

Skip to main content

Kleine Huis op de Prairie, Het (1975-1986)

Het Kleine Huis op de PrairieTussen 1932 en 1943 publiceerde Laura Ingalls Wilder acht jeugdboeken over een gezin dat zich aan het einde van de negentiende eeuw vestigt in een klein plaatsje op het platteland. Ze baseerde zich hierbij op haar eigen jeugd en combineerde autobiografische elementen met verzonnen verhalen. Begin jaren ’70 besloot producent Ed Friendly de boeken te bewerken tot een televisieserie en vroeg aan Michael Landon of hij een proefaflevering wilde regisseren. Hij accepteerde op voorwaarde dat hij Charles Ingalls, de vader, mocht spelen. In de eerste aflevering, die zich rond 1870 afspeelt, verhuist de familie Ingalls van de bossen van Wisconsin naar het plaatsje Walnut Grove.

Het Kleine Huis op de PrairieHet gezin bestaat uit vader Charles, moeder Caroline en hun dochters Mary, Laura en Carrie. Hun nieuwe leven in het “kleine huis op de prairie” van Kansas is niet altijd gemakkelijk. Behalve de alledaagse problemen krijgt het gezin ook te maken met tegenvallende oogsten, schulden en natuurrampen. Gelukkig krijgt Charles hulp van zijn buurman, Isaiah Edwards, die zijn beste vriend zal worden. Hij vindt werk bij de houtzagerij van Lars Hanson, tevens de stichter van Walnut Grove. Minder aardig is het kruideniersgezin Oleson met de bazige en bemoeizuchtige Harriet Oleson en haar verwende dochter Nellie waar met name Laura heel wat mee te stellen heeft.

Het Kleine Huis op de PrairieIn de loop der jaren veranderde er nogal wat: baby Charles overleed voordat hij een jaar oud was, er werd nog een vierde dochter, Grace, geboren, Mary werd blind en toen de familie tijdelijk in een ander dorp woonde werd de wees Albert geadopteerd. Nog weer later werden James en Cassandra geadopteerd nadat hun ouders bij een ongeluk waren omgekomen. Hoewel de serie feitelijk een western was stonden niet cowboys en indianen centraal, maar een harmonieus familieleven. Michael Landon was hier grotendeels voor verantwoordelijk. Hij was niet alleen hoofdrolspeler, maar ook producent, regisseerde de helft van alle afleveringen en schreef mee aan het scenario.

Het Kleine Huis op de PrairieDe serie was een groot succes en liep negen seizoenen. In de laatste reeks stond Laura centraal die inmiddels getrouwd was met Almanzo. Vanwege teruglopende kijkcijfers kwamen er in plaats van een tiende seizoen drie specials waarin afscheid werd genomen van Walnut Grove. Onder de vele gastacteurs die in de loop der jaren hebben meegespeeld zijn maar liefst acht Oscarwinnaars, waaronder Sean Penn die als kind in een aflevering figureerde die zijn vader regisseerde. De echte Laura Ingalls maakte het succes van de serie niet mee. Zij overleed in 1957, 90 jaar oud. In Nederland was de serie te zien bij de EO, toen nog een omroep met de C-status en beperkte zendtijd.

Het Kleine Huis op de PrairieDe meeste afleveringen werden ’s middags uitgezonden maar omdat EO slechts een half uur mocht uitzenden werden de 45 minuten durende delen noodgedwongen verdeeld over twee middagen uitgezonden. Op veler verzoek verhuisde de serie na een jaar van de middag naar de vooravond. Toch besloot de omroep na zes seizoenen, waarvan lang niet alle delen waren uitgezonden, te stoppen met als reden dat sommige afleveringen “strijdig waren met de Bijbelse geboden”. In 1983, toen de EO inmiddels de B-status had, werden de uitzendingen toch weer hervat. Het zou het meest bekeken programma van de EO worden.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
204 + 5 specials

Uitgezonden door
EO (2 oktober 1975 - 18 september 1986 / 4 oktober 1990 - 5 oktober 2000)
SBS6 (2 januari - 4 april 2008 / 9 september 2008 - 4 juli 2014 / vanaf 5 januari 2016)
SBS9 (vanaf 30 september 2016)

Originele/alternatieve titel
Little house on the prairie
Little house: A new beginning
Het kleine huis

Creatie
Laura Ingalls Wilder (boekenreeks "Little house")

Voor televisie ontwikkeld door
Blanche Hanalis

Muziek
David Rose

Regie
Michael Landon
Lewis Allen
William F. Claxton
Maury Dexter
Victor French
Alf Kjellin
Victor Lobl
Leo Penn
Joseph Pevney
Michael Ray Rhodes

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 28 oktober 2016

© NBC/Ed Friendly Productions

SBS6, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, Jaren 10, EO, 1975, SBS9