Home

Simpsons, The (vanaf 1990)

The SimpsonsDeze Amerikaanse sitcom over de maffe familie Simpson uit het stadje Springfield werd, ondanks dat deze tekenfilmserie ècht voor volwassenen is gemaakt, destijds ook snel ontdekt door de jeugd. Dit kwam voornamelijk doordat RTL de alleerste aflevering in 1990 en vele afleveringen daarna, om 16.00 uur geprogrammeerd had staan. Het tijdstip dat de meeste scholieren weer thuis komen en de televisie aanzetten.

Aanvankelijk zond RTL 4 de serie in de originele taal uit maar besloot in 1991 deze in het Nederlands na te synchroniseren. Men vond dat de grappen door de ondertiteling niet tot zijn recht kwamen en dit beter zou overkomen als er Nederlands in gesproken zou worden. Ook hoopte de zender, door dit te doen samen met de verplaatsing naar het tijdstip van 18.00 uur, dat The Simpsons zouden uitmonden tot een familieserie vanwege de toen nog lage kijkcijfers.

The SimpsonsFans van het allereerste uur waren allerminst te spreken over de vertaling maar ook ouders maakte zich zorgen omdat het grove taalgebruik van de familie Simpson nu nog beter hoorbaar was voor de meest jeugdige kijkers. Ondanks dat waren de gele personages Homer, Marge en hun kinderen Bart, Lisa en Maggie in korte tijd en wereldwijd zo populair geworden, dat er in 1991 een single verscheen van het stekelige lievelings karakter Bart Simpson.

Het nummer Do The Bartman werd gecomponeerd door Bryan Loren maar geschreven en geproduceerd door niemand minder dan 'The King of Pop', die zelf ook in de serie te horen is als de stem van Leon Kompowsky die denkt dat hij Michael Jackson zelf is. De single stond 11 weken in de Nederlandse Top 40 met als hoogste notering een 2e plaats en verscheen op CD single, vinyl, vinyl picture disc en single muziekcassette.

Vele andere bekende popsterren, bands, schrijvers, acteurs en actrices leende hun stem als zichzelf of aan een ander karakter, waaronder de Nederlandse actrice Carice van Houten als Annika Van Houten in seizoen 27. Ook de maker van 'Het Strandbeest', de Nederlandse kunstenaar Theo Jansen, is in seizoen 28 'getekend' te zien en te horen. Anno 2021 loopt de serie nog steeds en telt inmiddels 33 seizoenen met daarin ruim 700 afleveringen en wordt momenteel uitgezonden door FOX.

 

 


Publicatiedatum: 21 oktober 2021
Laatste aanvulling: 24 oktober 2021

© Gracie Films / 20th Century Fox Television / Fox Television Animation / The Curiosity Company

Tags: RTL 4, SBS6, RTL 5, Comedy Central, Veronica, 1990, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 10, Jaren 20

 

Meest gestelde vragen

De meeste antwoorden vind je hier

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Heb je aanvullingen?

Klik hier om ze met ons te delen