Toegankelijkheid

Skip to main content

ZipZoo: coördinaat X (2002-2005)

ZipZoo: coördinaat XTwee teams afkomstig van diverse basisscholen worden in dit spannende avonturenspel door presentator Sipke Jan Bousema, door een mysterieus gangenstelsel geloodst. Beide teams moeten hierbij allerlei proeven doorstaan en wanneer ze daarin slagen verdienen ze coördinaten en een goudklompje om in het spannende eindspel het juiste land te kunnen raden. Eén van de uitdagingen is een middeleeuwse stormbaan vol bewegende obstakels, waar teams samen veilig naar de overkant moeten zien te komen om zo een coördinaat te bemachtigen. Worden ze geraakt, dan moeten ze helemaal opnieuw beginnen.

ZipZoo: coördinaat XTijdens het eindspel 'Het Spel van Atlas', gebruiken de teams hun verzamelde coördinaten en aanwijzingen om de vlag op het juiste land op een wereldkaart te plaatsen. Het gewonnen goudklompje kan worden ingezet voor een extra coördinaat. Atlas knikt als het antwoord juist is waardoor het team kan ontsnappen uit het gangenstelsel. De beste teams gingen door naar de finale, waar ze opnieuw coördinaten moesten verzamelen om het juiste land te vinden. Het winnende team mocht daarna met Sipke Jan op expeditie naar het geraden land.

Wegens te hoge productiekosten stopte de AVRO met het maken van nieuwe afleveringen. Vanaf 2009 werden er nieuwe afleveringen gemaakt in een 'jungle-studio' in plaats van een ruïne of forteiland, onder de titel ZipZoo Worldwide. Deze afleveringen werden gepresenteerd door Joey van der Velden, beter bekend als Daan van Doorn in de komische VARA-serie Kinderen geen bezwaar.

 

Informatie

Aantal afleveringen
20+

Uitgezonden door
AVRO (3 september 2002 - 24 december 2005)

Alternatieve titels
ZipZoo
ZipZoo Worldwide

Presentatie
Sipke Jan Bousema

Voice-over
Paul van Gorcum

Locaties
Kasteelruïne Valkenburg
Fluweelengrot Valkenburg
Forteiland IJmuiden

Item-regie
Katinka Wals

Regie
Hans Elemans
Marcel de Vré

 


Publicatiedatum: 28 september 2024
Laatste aanvulling: 28 september 2024

© AVRO

AVRO, Jaren 00, 2002, Paul van Gorcum