Toegankelijkheid

Skip to main content
Kinder- en jeugdtelevisie gerelateerd aan Joop Geesink
 

Joop Geesink begon zijn loopbaan als decorontwerper voor Nederlandse theater-revues. Al snel raakte hij geïnteresseerd in film - met name animatiefilm - en samen met Marten Toonder (bekend geworden van de verhalen van Tom Poes en Olivier B. Bommel) richtte hij een filmstudio op. Toonder hield zich vooral bezig met tekenfilm en Geesink hield meer van poppenfilm. Zo kon hij de sfeer van het theater in het klein nabouwen en laten bewegen. De samenwerking duurde slechts één jaar: van maart 1942 tot maart 1943. De Geesink-Toonder studio werd op verzoek van Geesink op tijd ontbonden, voordat er grote ruzie zou ontstaan.

Toonder richtte vervolgens de Toonder Studio's en bedacht in 1966 Rick de Kikker, een poppenserie voor kleuters. Op 27 april 1966 werd Rick de Kikker voorgesteld aan de pers. Het was aanvankelijk de bedoeling dat Rick de Kikker dagelijks op de televisie zou verschijnen in afleveringen van vijf minuten. Rick de Kikker verscheen uiteindelijk bij de TROS maar niet dagelijks. Er werden 26 afleveringen gemaakt en het programma was een grote publiekstrekker en zeer populair bij kleuters. Het verscheen van oktober 1967 t/m december 1968.

Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn werk met poppen. Het bekendst is Geesink van zijn creatie Loeki de Leeuw, die vanaf 1972 de reclame van de STER wat opvrolijkte.

Tekst: Wikipedia