Toegankelijkheid

Skip to main content

Nijntje en haar vriendjes (2002-2005)

Nijntje en haar vriendjesNa de succesvolle tekenfilmserie van Nijntje in 2D, die overigens in Praag werd gemaakt, kwam Ruud Breugel op het idee om deze serie ook in 3D te gaan maken. De reden hiervoor was dat de 2D-serie in het buitenland niet aangekocht werd. In 2000 begon Ruud met de voorbereidingen die uiteindelijk zo'n twee jaar zouden duren zodat er met de beste techniek aan Nijntje en haar Vriendjes gewerkt kon worden. Na de eerste teleurstellende tests in Engeland kwam Ruud in aanraking met animatiestudio PEDRI uit Ankeveen. Daarna wist hij dat het zou gaan lukken en de eerste verhalen konden worden geschreven.

Nijntje en haar vriendjesEerst in het Engels met de titel Miffy and Friends, later in het Nederlands. De eenvoudige vormgeving van Bruna werden ook vertaald in minimale animatiebewegingen. Om deze stijl uit te vinden waren vier weken nodig waarbij men erachter kwam dat hele kleine eenvoudige bewegingen al voldoende waren om een emotie uit te drukken in plaats van resolute bewegingen. Omdat de serie er uiteindelijk zo mooi en stijlvol uitziet zou je denken dat deze op de computer is gemaakt. Niets is minder waar als je weet dat alles met de hand is gemaakt om zo het Dick Bruna-gevoel te houden. Ook de speelfilm van Nijntje uit 2013 is op deze manier gemaakt.

Ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag is in 2015 een nieuwe animatieserie gemaakt, Nijntjes avonturen, met Pierre Bokma als verteller.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
52

Uitgezonden door
KRO (1 oktober 2002 - 24 juni 2005)

Verhalen
Gene Deitch
Ruud van Breugel
Fine Trossèl

Artistieke leiding
Dick Bruna

Muziek
Soundscape

Regie
Ellen Meske

Producent
Ruud van Breugel

 


Publicatiedatum: 29 december 2005
Laatste aanvulling: 23 oktober 2016

© Mercis BV/Dick Bruna

KRO, Jaren 00, 2002, KRO Kindertijd