Toegankelijkheid

Skip to main content

Nils Holgersson (1983-1984)

Nils HolgerssonNils leeft samen met zijn ouders in het zuiden van Zweden. Hij is een ondeugend jongetje en plaagt graag de dieren op de boerderij. Zij moeten niets van hem hebben en zijn blij als hij op een dag samen met zijn hamster Kruimel voor straf door een kabouter betoverd wordt. Nils en Kruimel worden zo klein als een dwerg en langzaam dringt het tot Nils dan ook door dat hij geen mens meer is. Wel kan Nils nu met de dieren praten. Als hij en Kruimel worden aangevallen door Smirre de vos grijpt Nils zich vast aan de vleugel van Maarten, een ganzerik die op de boerderij woont. Maarten rukt zich los om samen met een groep wilde ganzen onder leiding van Akka van Kebnakaise naar Lapland te vliegen.

Nils HolgerssonVanaf de rug van Maarten bekijkt Nils het landschap onder zich en kijkt gefascineerd toe naar de prachtige taferelen en is nietsvermoedend op weg naar wonderbare avonturen. Pas wanneer de kabouter vindt dat Nils zijn lesje geleerd heeft zal hij hem weer terugtoveren in een echte jongen. Deze tekenfilm is gebaseerd op het tweedelige boek dat de Zweedse schrijfster Selma Lägerlof in 1906 en 1907 publiceerde. Daarin komt de hamster Kruimel overigens niet voor. De boeken waren bedoeld om kinderen meer te leren over de aardrijkskunde van Zweden. Voor haar werk is Selma Lägerlof meerdere malen onderscheiden.

Ze was in 1909 de eerste vrouw die de Nobelprijs voor literatuur won en haar portret staat sinds 1991 op het bankbiljet van 20 kronen. Op de achterzijde staat Nils Hogersson afgebeeld, "hoog in de lucht boven Zweden". In 2017 werden de boeken door Studio 100 bewerkt tot een computergeanimeerde tekenfilmserie waarvan de eerste aflevering op 4 september te zien was bij BNNVARA. Maria Lindes sprak ruim 30 jaar later opnieuw de stem in van Akka. Het Nederlands-Belgische bedrijf Tele Atlas, dat navigatiesystemmen maakt, heeft Nils als beeldlogo.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
52

Uitgezonden door
VARA (7 januari 1983 - 4 juni 1984 / 5 juli 1984 - 28 september 1985)
Kindernet/KinderNet 5 (2 november 1992 - 11 mei 2001)
Nickelodeon Kindernet (4 april 2011 - 31 oktober 2013)

Originele/alternatieve titel
Nils no fushigi na tabi
Nils Holgerssons wonderbare reizen
De wonderbaarlijke reis van de kleine Niels Holgersson (dvd-release)

Creatie
Selma Lagerlöf (boek "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige")

Scenario
Marty Murphy
Narumitsu Tagushi

Ontwerp personages
Kohji Nantsuka
Toshiyasu Okada

Ontwerp decors
Mitsuki Nakamura

Muziek
Karel Svoboda

Regie
Hisayuki Toriumi
Mamoru Oshii

Produktie
Andrea Wagner

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 24 oktober 2021

© Gakken/Studio Pierrot/Moefie Klub

VARA, Jaren 80, Jaren 00, 1983, Jaren 10, Kindernet, Nickelodeon Kindernet, KinderNet 5, Maria Lindes, Trudy Libosan, Ger Smit, Pebble TV