Toegankelijkheid

Skip to main content

Jim Button (2001-2004)

Jim ButtonDe Duitse schrijver Michael Ende had een opleiding aan de kunstacademie gevolgd maar hield zich na zijn studie vooral bezig met het schrijven van filmkritieken en teksten voor cabaret en theater. Nadat hij illustraties had gemaakt voor een boek besloot hij zelf een verhaal te schrijven. Dat werd het kinderboek ‘Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer’. Nadat twaalf uitgeverijen het manuscript hadden afgewezen verscheen het boek uiteindelijk in 1960 en was een groot succes. De Nederlandse vertaling, ‘Jim Knoop en Lucas de machinist’, verscheen in 1962 en in dat jaar werd ook het vervolg ‘Jim Knopf und die Wilde 13’ (Jim Knoop en de Wilde 13) uitgebracht.

Jim ButtonBeiden boeken werden begin jaren ’60 bewerkt tot een poppenserie voor Augsburger Puppenkiste, een langlopende reeks op de Duitse televisie. Deze afleveringen waren in zwart/wit, eind jaren ’70 volgde een nieuwe versie in kleur. Twintig jaar later vormden beide verhalen de basis voor een tekenfilmserie, een coproductie van de Duitse en Franse televisie. Voor de Nederlandse versie werd de Engelse naam gebruikt, Jim Button, ondanks dat de boeken onder de naam Jim Knoop zijn uitgegeven. Het verhaal begint op het eiland Morgenland waar slechts drie mensen wonen: koning Archibald, machinist Luke en mevrouw Watziek.

Jim ButtonOp een dag wordt een pakket bezorgt met daarin een baby. De bewoners besluiten het jongetje zelf op te voeden en noemen hem Jim. Als Jim groter wordt is er op het eiland geen plek voor hem tenzij de spoorrails worden afgebroken. Luke besluit daarom met zijn locomotief Emma de wereld in te trekken. Zo jong als hij is besluit Jim met hem mee te gaan. Onderweg horen ze dat de jonge prinses Li Si van Mandala door de piratenbende de Wilde 13 gevangen is genomen en naar Somberland gebracht. Daar heerst de gevaarlijke draak mevrouw Knarstand. Zij gaf ooit de Wilde 13 de opdracht een aantal kinderen te ontvoeren.

Jim ButtonMevrouw Knarstand wil van de kinderen leren hoe ze moet lachen omdat draken dat niet kunnen. Als Jim en Luke in Mandala aankomen leren ze keizer Poemkin, de vader van prinses Li Si, kennen. Zijn eerste minister Pi Pa Poo blijkt een handlanger te zijn van mevrouw Knarstand. De eerste afleveringen van deze serie staan in het teken van het bevrijden van de kinderen en het verslaan van de draak, in latere delen gaan Jim en Luke met Emma, inmiddels veranderd in een vliegende locomotief, op zoek naar het kristal van de eeuwigheid. Michael Ende heeft de tekenfilmserie niet meer meegemaakt, hij overleed in 1995, 65 jaar oud.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
52 

Uitgezonden door
Fox Kids (3 januari 2001 - 31 maart 2004)

Creatie
Michael Ende (boeken "Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer" en "Jim Knopf und die Wilde 13")

Originele/alternatieve titel
Jim Knopf
Jim Boutton
Jim Knoop

Ontwerp personages en decors
Theo Kerp
Heribert Schulmeyer

Muziek
Larry Seymour

Begintune gezongen door
Rolf Koster

Regie
Bruno Bianchi

Producenten
Bruno Bianchi
Léon G. Arcand

Nederlandse vertaling
Wil Boerboom
Stef Feld
Michael Jas
Rowin Schumm
Hanneke Spelt

Nederlandse dialoogregie
Jan Nonhof

 


Publicatiedatum: 20 maart 2005
Laatste aanvulling: 30 december 2013

© Saban International Paris/Ciné-Groupe J.B. Inc./Ventura Film Distributors BV/TF1/Wim Pel Productions 

Jaren 00, Fox Kids, 2001, Jan Nonhof, Angela Schijf, Beatrijs Sluijter, Paul Groot, Rolf Koster