Toegankelijkheid

Skip to main content

Familie Sanders is anders (1991-1993)

Familie Sanders is andersDe Hongaarse tekenfilmstudio Pannónia maakte in 1968 een serie over de belevenissen van de familie Mézga. Op het eerste gezicht een gewoon gezin bestaande uit vader, moeder, twee kinderen, een hond en een kat. Maar ongewild komt de familie uit Budapest in de meest ongewone situaties terecht. Dat is vaak te danken aan het jongste zoontje die allerlei vreemde uitvindingen doet, waaronder een apparaat waarmee hij contact weet te leggen met een oom in de verre toekomst. Behalve in Hongarije werd deze absurdistische tekenfilm ook in diverse andere landen uitgezonden, en met succes, want zes jaar later volgende een tweede reeks.

Familie Sanders is andersHierin staan de avonturen van het jongste zoontje centraal, die met een raket stiekem ruimtereizen maakt met zijn pratende hond. Ook de tweede serie werd een succes en door diverse Europese landen uitgezonden, waaronder Nederland. Dat gebeurde nadat de derde reeks was uitgezonden. Deze werd in 1978 gemaakt, maar was pas 23 jaar later hier te zien onder de titel Familie Sanders is anders. Op uitnodiging van Steven Hoefnagel, een Amerikaanse neef van moeder Sanders, maakt het gezin een reis van Voorne-Putten naar Australië. Ook buurman Mutvol is van de partij, maar als blijkt dat de cheque die Steven heeft gestuurd ongedekt is komt het vijftal in de problemen.

Familie Sanders is andersHun tickets worden ingenomen en zonder geld moeten ze noodgedwongen op een bouwterrein de nacht doorbrengen. Een poging om als verstekelingen naar Amerika te gaan mislukt want via de Zuidpool strandden ze op een onbewoond eiland. Eenmaal in Amerika krijgen ze met de maffia te maken. Alsof de belevenissen van de familie Sanders nog niet vreemd genoeg waren kregen ze in Nederlandse nasynchronisatie ook ongewone namen: vader heet Annie, moeder Karel, dochter Dickie en de jongste zoon 'stomme' Wieneke. De tweede reeks werd in Nederland twee jaar na de derde uitgezonden als Familie Sanders.

Een vierde serie, met als titel Mézga család és a számítógép (Familie Sanders en de computer) is in Nederland niet uitgezonden.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
39

Uitgezonden door
RTL 4 (26 februari - 21 mei 1991 / 23 januari - 15 mei 1993, als onderdeel van Telekids)
Kindernet (4 december 1993 - 16 augustus 1996)

Originele/alternatieve titel
Mézga család
Mézga géza
Famile Sanders
Sanders is anders
Bij de familie Sanders is alles anders

Scenario
József Nepp 
Józef Gémes

Ontwerp personages
Béla Ternovszky

Muziek
Tamás Deák

Regie
József Nepp
Józef Gémes

Nederlandse bewerking
Peter Joosten

 


Publicatiedatum: 18 mei 2006
Laatste aanvulling: 22 januari 2015

© MAFILM Pannónia Filmstúdió

RTL 4, Jaren 90, Kindernet, 1991, Pebble TV, Eva Zeijlstra